tisdag 25 april 2023

BIFF STROGANOFF


 I bloggredaktionen finns gourmander men knappast några gourméer. Under coronapandemin såg våra gourmander till att leta fram lite udda maträtter från olika länder. Det var en trevlig och ibland välsmakande syssla som fick tiden att gå.

Numera, ett par år senare, händer det att nya och oprövade maträtter dyker upp. I dagarna fick vi tillfälle att prova Biff Stroganoff, en nygammal bekantskap som vi inte ätit på många år.

Biff Stroganoff är en maträtt med sina rötter i kejsartidens gamla Ryssland  Maträtten har fått sitt namn efter en rysk adelsman, som var inflytelserik på den tiden. Rätten tillagas av nötkött, exempelvis oxfilé eller utskuren biff, som skärs i strimlor. Köttet bräseras med grädde, tomatpuré samt lök och senap.


I en kokbok av Jelena Molochovets från 1871 nämns för första gången ett recept på Biff Stroganoff som liknar den nutida maträtten. En fransk kock, som arbetade i Sankt Petersburg, förfinade receptet och vann en gastronomisk tävling 1891 i Paris via en fransk tidskrift L´Art culinaire och gjorde på så vis denna ryska maträtt internationellt känd.

Många hypoteser har framförts kring ursprunget till namnet. En historia är att Stroganoff härstammar från en iskall kväll där kocken bara lyckades skära köttet i mycket tunna skivor. En annan handlar om en Stroganov från 1700-talet, som var gourmet men också tandlös och bad kocken därför att skära köttet i små bitar. Maträtten kan också ha fått sitt namn efter Aleksandr Grigorevitj Stroganov. Han ordnade banketter med många inbjudna. Maten var lätt att tillaga i stora mängder och ändå välsmakande.

När vi forskade vidare i det här ämnet hittade vi i Wikibooks en svensk variant av rätten - Korv Stroganoff. Receptet på maträtten kan varieras, men innehåller i grunden strimlad korv, gärna falukorv, och hackad gullök, ofta brynt och som kokas ihop med tomatsås och någon form av mejeriprodukt, grädde, gräddfil, crème fraiche etc. Rätten serveras traditionellt med en bas av ris, pasta, potatismos osv. Den här varianten är kanske inte lika spännande som biffen, men bra mycket billigare. Oxfilén är dyr i dessa tider.

Underlag: Wikipedia









































 adlig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar