tisdag 18 april 2023

SVENSKA FLAGGAN




TACKA OSCAR II FÖR ETT LIVLIGARE FLAGGANDE
När snöstormarna drog in över Stockholm hissade kungliga slottet stormflaggan. Slottet skall alltid ha en flagga hissad på dagtid, det kan vi tacka Oscar II för.
Då han var arvprins och hertig av Östergötland tillbringade han och gemålen Sophia somrarna på Sofiero i Skåne. Där började han hissa svenska flaggan på taket, något som aldrig förekommit tidigare.


                                    Sophia och Oscar II på Sofiero

Oscar var utbildad sjöofficer och alla flottans fartyg förde svensk flagg. I land förekom flaggan bara vid militärförläggningar. De flesta människor i inlandet hade då aldrig sett den blågula duken.
Från det år Oscar kröntes, 1873, blev det lag på att ämbetsverk, officiella byggnader, skolor etc skulle ha en svensk flagga

Slottet har olika flaggor för olika behov. Till vardags är den 360 gånger 180 cm stor, med det stora riksvapnet i det gula fältet i korsets mitt. Vid statsbesök, kungliga födelsedagar, allmänna flaggdagar och då en ny ambassadör kommer till slottet hissas festflaggan som är hela 540 gånger 249 cm stor.
Flaggan ska signalera att kungen är i landet och uppfyller sina plikter som statschef. Är han utomlands och kronprinsessan vikarierar hissas den tretungade flaggan, men med lilla riksvapnet i det gula fältet.


Att stormflagga låter krigiskt, men stormflaggan är bara en flagga som man hissar om det är riktigt hårda vindar. Den är bara 180 gånger 90 cm stor och på ett mycket stadigare tyg än den vanliga flaggan, men även den är tretungad med stora riksvapnet i det gula fältet.
Alla de kungliga slotten ute i landet har flaggstänger så att lämplig flagga kan hissas då en kunglig person anländer.


Traditionen i Sverige med flaggstång på tomten utanför många hus, privatbostäder och fritidshus, och flaggning när någon i familjen fyller år, när det kommer gäster etc, är ovanlig i de flesta europeiska länder. Utanför Norden har privatpersoner aldrig flaggstång på tomten, för dem är flaggan statens symbol som bara hissas på statliga institutioner.
Vi ska vårda och slå vakt om denna festliga och fina tradition som vi har här i Norden.

Underlag: Herman Lindqvist









































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar