söndag 23 april 2023

NÄR KOMMER GÅRDSBUTIKERNA?


 I de flesta europeiska länder är det en självklarhet att vid besök på vingårdar, bryggerier och destillerier kunna köpa med sig några flaskor av öl, vin, sprit och cider som tillverkas där.
Svenska producenter måste däremot, efter att ha visat runt besökare på gården, låtit dem provsmaka och kanske serverat dem drycker, i stället be dem uppsöka en inte alltid närbelägen systembutik för inköp av gårdens produkter. Hur korkat får det vara?
Nyligen har en utredning kommit fram till att så kallad gårdsförsäljning kan tillåtas också i ett land med alkoholmonopol - låt vara att förslaget är extremt restriktivt med snåla volymer och krångliga krav på en samtidig "upplevelse" för att alls få köpa.


Alla försiktighetsåtgärder har alltså vidtagits. Ingen seriös person (bara Anders Lindberg i AB) tror heller att minderåriga eller andra riskgrupper kommer att köpa på sig kostsamma produkter vid produktionsstället och därmed riskera folkhälsan.

Ändå låter det på Socialdemokraterna som om helvetets portar skulle öppnas om svenskar och utländska turister skulle få köpa med sig några lokalproducerade flaskor.
Kanske någon såg tisdagens presskonferens med Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli, en verklig uppvisning i hyckleri. Sammeli påstod att S varit ensamma att värna om Systembolagets försäljningsmonopol, trots att hela förslaget är utformat i detta syfte. Vidare hävdades att remissinstanserna skulle vara oeniga, när tunga juridiska fakulteter som svarat har tillstyrkt gårdsförsäljning, och det mest är jurister anlitade av IOGT-NTO och Systembolaget som anser att monopolet är hotat.
Efter att frågan utretts under flera S-regeringar har partiet nu plötsligt kommit på att ett förhandsbesked ska inhämtas från EU-kommissionen innan gårdsförsäljning kan tillåtas.
Utspelet är talande. S kommer att fortsätta hitta nya svepskäl för att bevara den gamla ordningen.
Kanske kommer ni ihåg hur S i sex år lyckades förhala riksdagens uppmaning att avskaffa kravet på danstillstånd på krogar mm, med ständigt nya ursäkter. De är livrädda för varje liten frihet, och ser spöken mitt på ljusa dagen när de fantiserar om allt som skulle kunna hända.

Beslutsfattare, glöm dem, och använd den riksdagsmajoritet som vill ha gårdsförsäljning.

Underlag: Toröredaktionen och Mattias Svensson SvD.















 krav på en samtidig "upplevelse" för att få köpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar