fredag 14 april 2023

TIBURTIUS - EN MÄRKESDAG


 Martyren Tiburtius till vänster. Till höger två samtida: Valentin och Maximus.

Mansnamnet Tiburtius är ursprungligen ett romerskt släktnamn, troligen taget från det romerska stadsnamnet Tibur - nuvarande Tivoli.
Tiburitus var en fornkristen martyr som finns omnämnd i legenden om Sankta  Cecilia.
I Sverige har han varit ihågkommen på dagens datum sedan medeltiden. Tiburitus började användas som svenskt förnamn redan 1541 men har blivit alltmer ovanligt det senaste århundradet. I dag bärs namnet av en handfull personer, men sannolikt används det inte som tilltalsnamn längre av någon.

EN VIKTIG MÄRKESDAG
I de nordiska länderna har det funnits en gammal indelning av året i ett vinterhalvår och ett sommarhalvår, där Tiburtius var den första sommardagen. Märkligt nog sammanfaller den tron med dagens väderprognoser från SMHI, det lär skall bli varmt den närmaste tiden säger man.
"På Tiburtius går lillsommaren in" har man sagt i Hälsingland. Då ska sjöarnas isar ha gått upp. På Skansen i Stockholm är det den dag när björnarna kommer fram ur idet.

Ett talesätt från Värmland lyder: " Hur än vädret är på Tiburtius, så skall björnen gå ur idet, tjädern spela i talltoppen och gäddan gå på nätet."

I namnlängden delade en tid Jim dagen med Tiburtius, men nu står Tiburtius ensam kvar.

Underlag: Bengt af Klintberg






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar