tisdag 4 april 2023

KRISTDEMOKRATERNAS VÄGVAL



 EBBA BUSCH HAR STÖRRE PROBLEM ÄN KRISEN MED INGERÖ OCH SKYTTEDAL

Ebba Busch har hanterat krisen kring EU-parlamentarikern Sara Skyttedal och den före detta partisekreteraren Johan Ingerö på ett uselt sätt. Hon nöjde sig inte med att kasta Ingerö under bussen utan la i stället i backen och körde över honom igen, som det så träffande har beskrivits i pressen.
Samtidigt är vårens turbulens varken Buschs största eller svåraste problem. Den verkliga konflikten som nu sipprar upp till ytan, är om vilket slags parti KD ska vara.

Före den aktuella uppståndelsen - som har sin bakgrund i sprit, knark och anklagelser om sexuellt ofredande- har inte bara fått traditionella kristdemokrater att sätta kyrkkaffet i halsen. Den har även ökat friktionen mellan partiets falanger.



Där står de som vill att KD återigen ska bli ett välkammat kyrkoparti mot den USA-dominerande högern som just nu styr. De mjuka mot de hårda, om man så vill. Företrädare som gillar bistånd, solidaritet med flyktingar och som tycker det är fel väg att KD skall vara ett stödparti åt SD, börjar göra sig hörda.
Under vintern har KD tappat i opinionen och förtroendet för Ebba Busch har sjunkit. Den gamla dragkampen mellan den hårda sidan och den mjuka tycks mer och mer svänga över till de mjukas fördel. På sistone har de mjuka vunnit många sakpolitiska strider.
Så den livsviktiga frågan för KD blossar åter upp, vilket parti skall KD vara, och kan Ebba Busch leda Kristdemokraterna in i framtiden?

Underlag: Massmedia
























Den verkliga konflikten som nu sipprar upp till ytan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar