tisdag 12 september 2023

KUNGLIGT REKORD


 Med sina 50 och 47 år på tronen är kungen och drottningen historiska i herr- och damklassen för svenska regenter.

Nästa vecka är det exakt 50 år sedan Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung, och därmed historisk eftersom ingen av våra 63 regenter har suttit lika länge på tronen.

Ute i världen finns det just nu bara två andra monarker som kan slå detta rekord, nämligen sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, som i oktober regerat i 56 år och drottning  Margarethe av Danmark, som regerat i 51 år. 

I festyran glöms ofta drottning Silvia, som är den som varit drottning av Sverige längre än alla andra. Historiskt säger man numera nästan bara i sportsammanhang i Sverige. Med sina 50 och 47 år på tronen är således kungen och drottningen historiska med rekord i herr- och damklassen för svenska regenter, deras rekord blir bättre och bättre för varje dag efter 15 september.

Den svenska regentlängden har många långsittande monarker. Efter Carl Gustaf kommer medeltidskungen Magnus Eriksson av Bjällboätten (Folkungarna sa man förr) som regerade i 45 år. Han blev kung som treåring men var 48 år då han blev avsatt, så teoretiskt kunde han ha suttit mycket längre. Nummer tre i regentlängden är Carl Gustafs farfarsfar Gustaf V, V-Gurra, som var kung i 43 år. Nummer fyra är 1400-talskungen Erik av Pommern, som blev kung av Sverige då han var 15 år och regerade landet i 42 år. Gustav Vasa och Karl XI regerade båda i 37 år, Oscar II i 35.


En del monarker fick inte sitta länge. Kortaste regenttiden har Karl XII:s syster drottning Ulrika Eleonora, som abdikerade frivilligt till förmån för maken Fredrik. Hon var regent i ett år, maken i 31. En annan ettåring var unionskungen Kristian II (tyrann), som knappt hann med kröningen i Stockholm, beordra Stockholms blodbad - för att sedan bli avsatt i Gustav Vasas befrielsekrig påföljande år.

De flesta av våra regenter (fyrtioen) avled lugnt och stilla i sina sängar, nio stupade i strid, nio blev mördade, fyra avsattes med våld men överlevde själva avsättningen. En drunknade vid hög ålder, Magnus Eriksson. En, Stenkil, som levde i början av 1000-talet beskrivs som "fet och tung samt en stor dryckesman". Uppenbarligen avled han liggande efter ett kalas. Adolf Fredrik avled sittande i en stol efter en bättre middag som hade avslutats med hetvägg (semlor).

Underlag: Herman Lindqvist












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar