fredag 29 september 2023

LEONARD BERNSTEIN


 Leonard Bernstein föddes i Massachusetts, USA, 25 augusti 1918 och dog i New York 14 oktober 1990.

Om man skulle försöka utse ett 1990-talets musikaliska universalgeni , är Leonard Bernstein en av de främsta kandiaterna -- kompositör, konsertpianist, dirigent, idégivare, föreläsare, administratör.... Men hans största framgång är och förblir den globala succén West Side Story, den moderna musikalens genombrott och fortfarande dess mästerverk framför andra. Texten och handlingen fritt efter Shakespears Romeo och Julia.

BIOGRAFI    Förutom West Side Story skrev han också mycket annat, till exempel: Filmmusiken till On the Waterfront (Storstadshamn), musikalen On the Town, operetten Candide, operan Trouble in Tahiti, sångcykeln I hate Music, en mässa och tre symfonier.

Bernstein var barn till två rysk-judiska invandrare, entreprenören Samuel Joseph Bernstein och Jennie Resnick Bernstein. Vid tio års ålder började han spela piano av en slump, efter att en släkting förvarade ett piano i hans föräldrahem. Bernstein utbildades först vid The Boston Latin School i piano och klassiska ämnen och därefter vid Harvarduniversitetet,  följt av The Curtis Institute of Music med examen som dirigent 1939. Bernstein fokuserade på dirigentskapet efter att ha uppmanats till detta av den store dirigenten Dimitri Mitropoulos 1937. Han var ofta på sommarkurserna vid Tangelwood tillsammans med dirigenten och grundaren av New York-filharmonikerna  Sergej Kusevitskij. Bernstein tog över dirigentskapet för New York Philhamonic 1957-1958 efter Mitropoulos.

Bernstein räknas som en av de främsta dirigenterna av amerikansk härkomst, även om många av hans tolkningar blivit omstridda. Dock anses han av många vara en framstående tolkare av Mahler. Bernstein var den förste USA-födde dirigenten att leda en av landets framträdande symfoniorkestrar. Han blev också känd för att vara en "showman" vid sina framträdanden som dirigent.


Bernstein gifte sig 1951 med den chilenska skådespelerskan Felicia Montealegre Cohn (död 1978). De fick tre barn tillsammans.

Berstein dog av lungproblem 1990 och begravdes på Green-Wood Cemetery i Brooklyn, USA

WEST SIDE STORY


Musikalen öppnar med en danssekvens, som presenterar de två tonårsgängen Jets och Sharks, och ger en snabb resumé av början på deras fiendskap och sammandrabbningar under de senaste månaderna. Man får en första inblick i ungdomarnas känslor av otillräcklighet, rastlöshet och uppgivenhet gentemot vuxenvärlden, men ser också hur de passionerat hänger sig åt gemenskapen och stoltheten i gänget. Sharks är nyanlända invandrare frå Puerto Rico, medan Jets är självproklamerade amerikaner - själva barn till invandrare av blandad nationalitet. Sharks är besvikna på det fördomsfulla mottagandet de fått i USA, och avundas Jets för deras anpassade livsstil och premierade position i samhället, som Jets i sin tur är rädda att förlora. De kanaliserar också den rasism de själva utsatts för mot nästa generation invandrare.

UTMÄRKELSER

Bernstein fick under sin livstid en lång rad utmärkelser och priser. Några exempel:  Österrikes hederskors för vetenskap och konst, Wiens hedersring, Grammy Lifetime Achivement Award, Kommendör av Hederslegionen, Fellow of the American Academy of Art and Sciences, Brahmspreis, Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden, Stora Kommendörskorset, Hedersdoktor vid Hebreiska universitetet, Grammy Award, Storkorsriddare av Republiken Italiens förtjänstorden, Sibeliusmedaljen, medlemsskap i Kungliga Muskaliska Akademin i Stockhlm, en stjärna på Hollywood Walk of Fame, mm.

Underlag: Operans Värld, Prismas förlag.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar