torsdag 7 september 2023

UKRAINA RYCKER FRAM


 EFTER FLERA MÅNADERS DÖDLÄGE RYCKER NU DE UKRAINSKA FÖRBANDEN FRAM PÅ ALLVAR.
Lyckas de skära av Krimhalvön vore det en enorm moralisk seger - och ett dödligt slag mot hela den ryska krigskampanjen.

Våren blev en enda lång väntan på den ukrainska motoffensiven. Den inleddes äntligen i juni, men körde ganska omgående fast längs fronten i sydost där de ryska förbanden grävt ner sig i skyttegravar. Ett mycket dödligt ställningskrig tog vid. Fler än 70 000 ukrainska soldater har stupat sedan Kreml inledde sin fullskaliga invasion i februari i fjol, enligt amerikanska uppskattningar. Ryssland har sannolikt haft nära dubbelt så många stupade. De största förlusterna har båda parter lidit sedan striderna intensifierades under sommaren.
Men de senaste veckorna tycks något ha hänt. Ukrainska förband har brutit igenom de ryska försvarslinjerna på åtminstone två ställen söder om Zaporizjzja, ungefär 25 mil norr om Krimhalvön.Ytterligare några kilometer in på ockuperad mark har den ryska ockupationsmakten börjat utrymma byar och städer, ett tecken på att man fruktar nya framryckningar. Bakom dem ligger  Azovska sjön, samt den strategiskt så viktiga landkorridoren mellan Ryssland och Krim.


Det ryska motståndet är hårt. Men det finns anledning att hysa tillförsikt inför krigets fortsättning. Ukrainska drönare attackerar nu mål långt in på rysk mark i den överlägset största omfattningen under kriget. Det är tveklöst en styrkesignal.

DEN PSYKOLOGISKA EFFEKTEN SKULLE BLI  KÄNNBAR OM KRIM KUNDE AVSKÄRAS.  STYRKEBALANSEN  SKULLE PÅ ALLVAR SKIFTA TILL UKRAINAS FÖRDEL.

Den ryska krigsapparaten brottas därtill med en mängd problem. Nyheten på tisdagen att Kreml nu vänt sig till Nordkorea för att få hjälp med ammunition pekar tydligt på detta. Rapporter från brittisk underrättelsetjänst att ryssarna börjat rekrytera soldater utomlands mot betalning är också ett svaghetstecken. Liksom att migranter från framförallt Centralasien skickas till fronten i utbyte mot snabbare asylhandläggning.

Den ryska krigslogiken bygger på att hålla striderna på behörigt avstånd från medelklassen i storstäderna som helst vänder bort blicken. Att  de ryska soldaterna vid fronten fortsätter att dö i exempellös omfattning, samt att drönarattackerna numera också riktas mot Moskva, underlättar knappast.

Ju mer väst stöttar Ukraina med reda pengar och vapen, desto svårare får Ryssland att hålla emot. Bättre fordon och mera artillerield gör det lättare för de ukrainska förbanden att rycka fram. Luftunderstöd i form av amerikanska F16-plan och - så fort det är möjligt - svenska Jas Gripen, gör det lättare att hålla ställningarna och rycka fram på nytt.

Att skära av Krim genom att stänga landkorridoren i sydöstra Ukraina vore ett strategiskt dråpslag mot hela den ryska krigsinsatsen. Den psykologiska effekten skulle bli kännbar. Styrkebalansen skulle på allvar skifta i Ukrainas riktning.

Underlag: Ledare DN 2023-09-07

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar