tisdag 5 september 2023

NORDISK MYTOLOGI DEL 1


 Den isländske skalden Snorre Sturlason (1179-1241) lämnar i sin bok "Hattatal" ingående redogörelser för de nordiska asarnas namn, antal och funktioner. Boken är en ovärderlig källa till kunskap om den nordiska mytologin.
Tillgängligt utrymme gör att vi denna gång begränsar oss till Oden och Tor, men vi återkommer med en fortsättning framöver.

ODEN
Oden är asarnas ledare och människornas övergud.
Han bor i Valhall, det största huset i Asgård, med sin hustru Frigg. Tillsammans har de bara ett barn, men Oden har flera andra söner och döttrar med olika människor, troll och jättar, han anses vara en riktig förförare.

I urtiden skapade Oden världen med sina bröder Vile och Ve. De gav också liv till de första människorna.
Oden är mycket trollkunnig. Genom att plocka ut sitt ena öga och släppa ner det i vishetens brunn kan han se allt som händer i världen och vad som kan hända.
Han naglar också fast sig med sitt eget spjut vid aspen Yggdrasils stam för att i utbyte mot sina plågor få veta universums mörka hemligheter.
Genom att gå i dvala kan Oden förvandla sig till vilken varelse som helst.

Han har total makt över vädret och kan göra fiendens vapen slöa bara genom att titta på dem. Har ni sett filmen "Sagan om ringen?" Han påminner i mångt och mycket om den gamle Gandalf.
Oden behärskar också konsten att sjunga galdrar (magiska sånger med olika effekter).

Vid sin sida har Oden alltid vargarna Gere (den glupske) och Freke ( den spjuthuggande). Vid fester i Valhall ger han allt kött i sin portion åt vargarna. Själv dricker han bara vin.
Sina två korpar Hugin (tanke) och Munin (känsla) skickar han varje dag ut i världen. Om aftonen återvänder de till Valhall och skvallrar i hans öron om saker som hänt.
Han tar sig fram på sin åttafotade häst Sleipner, den snabbaste i världen, svingar i kamp spjutet Gungner och svärdet Mimung. Ibland förklär han sig och vandrar i Midgård bland människorna. Då bär han en bred slokhatt och en vid kappa.
Hos människorna har han flera namn som Gråskägg, Grimner (den maskerade). Ygg (den skräckinjagande) eller Valfader (de stupades herre).
Han har gett namn åt veckodagen onsdag.

TOR

Tor ansågs vara den kraftfullaste bland asarna och jämte Oden den förnämste. Han är stor och stark. Hans vapen är hammaren Mjölner, som alltid träffar sitt mål och sedan återvänder till Tors hand.
Tor är son till Fjorgyn (jord) och Oden. Han är gift med Siv och har med henne dottern Trud och sonen Mode. En annan son Magni har han med jättinnan Järnsaxa. Han är gudarnas och världsordningens försvarare.

List, snille, klokhet och visdom präglar inte honom.

Tors hår är rött liksom hans ögon och ögonbryn. Hans boplats är Trudheim där han residerar i borgen Bilskirne.

Han är åskans gud och råder över väder och gröda. Tor kommer i skyn åkande i sin vagn dragen av getterna Tanngrisner och Tanngnjost. Varje gång Tor svingar Mjölner mot jättarna uppstår blixtar. Jättarna var ett  hot mot människorna och Tor var deras främste beskyddare.
Tor har torsdagen uppkallad efter sig. På en torsdag inleds också det årliga isländska tinget, där lagarna läses upp.
Forntida nordbor (men även numera) bar ofta Tors hammare som smycke (se nedan).
Underlag: Boken "Vikingatidens ABC", utgiven av Statens historiska muséum.























































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar