måndag 1 april 2024

ANSLAGSTAVLAN



FARTÖVERVAKNING
En nitisk polis har kommit på hur man ska få fast fler fartsyndare, även de små. Detta gör man genom att kraftsamla rörliga resurser för fartövervakning mellan de fasta fartkamerorna. Han räknar med att de flesta bilister åker lagligt förbi de fasta fartkamerorna, men mellan kamerorna ökar de farten. Bilisterna är nämligen uträknande och illojala och måste övervakas mer noggrant.
Denna nya inriktning kräver en viss omfördelning av polisens resurser, från brottsbekämpning till trafikövervakning.

REKRYTERING TILL KRIMINELLA NÄTVERK
Rekryteringen av unga och villiga till de kriminella nätverken tycks inte vara något större problem. Det finns gott om unga sökande. Men vilka är då dessa?
I den svenska grundskolan, åk 1-9, gick åren 2023-2024, cirka 1,1 miljon elever. I grova tal omfattar en årskurs drygt 120 000 elever. Av alla sökande till gymnasieskolan blir cirka 15 procent inte antagna. Detta innebär att upp emot 18 000 elever avslutar sin obligatoriska skolgång varje år.
Vad gör alla dessa? Många under 20 år kan få stöd via KAA, det kommunala aktivitetsprogrammet.
Många  får arbete av något slag, många studerar vidare, går om sista årskursen, eller  läser på annat sätt, Folkhögskolor osv.
Men kvar blir ett stort antal ungdomar utan sysselsättning. Det är ur denna stora grupp de nya rekryterna tas till de kriminella nätverken, i synnerhet bland de ungdomar som saknar eller har ett svagt stöd hemifrån, utländsk bakgrund osv.
Polis, sociala myndigheter vet om det här. Insatser behöver göras. Frågan är fortfarande: hur?

POLITIKERNAS PÅLITLIGHET
Det finns många sakfrågor där väljarna känner sig lurade av politikerna. Löften som inte infriats.
Allmänhet och krögare gavs för länge sedan ett generellt tillstånd att anordna dans på krogen eller annorstädes där lokaliteterna och annan verksamhet  passade med dans. Trevligt, tänkte krögarna och sköt undan några bord. Och det dansades. Men snart nog visade det sig att danstillståndet var invävt i en omfattande byråkrati, avstånd mellan bord, avstånd till utgången, ventilationen, snart nog visade det sig svårt att utnyttja det danstillstånd man fått.
Restauranger och krogar skulle få frikostiga villkor att bedriva sin verksamhet utomhus under sommarmånaderna. Regeringen utlovade generösa villkor. Det handlade om hur stor del av trottoarerna man fick ta, men framför allt hur länge man fick hålla på utomhus, äta skratta och dricka. Trots alla löften har det inte blivit bättre, det är lika krångligt som tidigare.

För några år sedan lovade politikerna med Ebba Busch i spetsen att detta med gårdsbutiker och försäljning av egna produkter, vin och annat, skulle bli verklighet inom kort. Det saknades bara ett startskott så var det klart, Men inte kom det något startskott. Hur ska det bli med det här löftet?

Löften från politikerhåll kullkastas ideligen av det kommunala vetot. Här lovar politikerna stora vindkraftparker till havs, nu senast utanför ostkusten. Men det hela fälls av kommunala veton. Innan en politiker över huvudtaget lovar någonting krävs att man är överens på alla nivåer. Detta borde vara lektion ett i politikerskolan.

Samefrågan i norr är fortfarande olöst trots Högsta domstolens märkliga beslut i Girjasfrågan. De samiska renägarna uppgår till 3700 personer, de flesta med kontor runt Stureplan i Stockholm. Girjas sameby har nu rätten till jakt och fiske i stora statliga områden i Norrland. Ensamrätt. Girjas är bara början. Ilskan sjuder hos samer utan renar och hos norrlänningar med intresse för jakt och fiske. Detta är en mycket djup och allvarlig inrikespolitisk fråga med stor sprängkaft.

Ett flertal uppseendeväckande vårdnadstvister har diskuterats i massmedia under året. Det bestående intrycket av alla dessa konflikter och kommentarer runt dessa är att man ännu inte låter barnen vara med och bestämma. Vill barnet bo hos sin far eller sin mor, det är i första hand en fråga för barnet att avgöra. Här skall barnet ha vetorätt. I vissa all bör en styvmor kunna ges företräde framför en olämpig naturlig mor om barnet så önskar.

Den här gången kom vi en bit in på ärendelistan, men inte ända fram till slutet. Vi återkommer.

De äldste i Sherwoodskogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar