söndag 28 april 2024

GUBBÄNGEN.


 TA VÅLDET I GUBBÄNGEN PÅ ALLVAR.

I SD-sfären och andra delar av den yttre högern har det länge funnits en tendens att relativisera och mildra det högerextrema våldet. Nazistiska demonstrationer och dåd har ofta mötts av en sömnig halvreflex: "Det handlar om några förvirrade unga män med hakkorsflaggor. Det verkliga hotet kommer från islamismen." Som om inte demokratin och människors säkerhet inte skulle kunna hotas från två håll samtidigt.

Onsdagskvällens attack mot ett möte i Gubbängen i södra Stockholm visar för eventuelle tvivlare att det högerextrema hotet är värt att ta på största allvar. Just så här fungerar fascismen. Maskerade män stormar in och tystar andras åsikter med sparkar och slag.
Dådet i Gubbängen skedde bara några kilometer ifrån den stora nazistiska attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp för drygt tio år sedan. Och lite mer än en vecka efter att nazistiska NMR tog på sig skulden för en våldsam attack mot EU-migranter i en skog i norra Stockholm.
Det är hög tid för tvivlarna att ta det nazistiska hotet på största allvar. Så sent som i februari konstaterade Säpo i sin lägesrapport för 2023/2024: "Attentatshotet mot Sverige kommer i första hand från våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande högerextremism."
Alltså från båda sidor. Inte från den ena eller den andra. Den som relativiserar nazistiskt våld med att det islamistiska är värre är som en som bara tittar åt ena hållet när han går över gatan och tror att allt är lugnt.

Bland andra statsminister Ulf Kristersson reagerade starkt på det nazistiska våldet i Gubbängen. Utmärkt. Hela det politiska spektrumet måste stå starkt mot alla attacker på demokratin. Då duger det inte att huka bakom fega fraser om att "de andra" minsann är värre.

Underlag: Erik Helmersson, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar