måndag 8 april 2024

SARAHS TÄVLINGSKALENDER


SARAH FUNDERAR ÖVER SIN IDROTTSKARRIÄR: EN SATSNING SKALL PÅMINNA MERA OM MARATON ÄN OM SPRINT.

Simmaren Sarah Sjöström är inte bara en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna, med runt 100 mästerskapsmedaljer i prisskåpet. Hon är även en förebild när det gäller att skapa ett långsiktigt hållbart arbetsliv --- eller idrottsliv som det kallas för henne.
"Att mosa sig själv fullständigt genom att år efter år ställa upp i en massa grenar är kanske inte bästa sättet att förlänga karriären på", säger Sjöström till DN,  i en intervju där hon berättar att hon rätt tidigt förstod att ett sådant upplägg inte skulle hålla i längden.
Det handlar om att hon i dag behöver mer tid för återhämtning och att det är viktigt för en elitidrottsman att utvecklas. Lösningen blev att stryka sträckor från det egna programmet och ha fullt fokus på ett fåtal --- där hon är oerhört stark.


Ett annat sätt att uttrycka saken är att Sjöström inte ser idrottslivet som en sprint, utan som ett maratonlopp. I stället för att maximera antalet starter och medaljchanser i varje enskilt mästerskap säger hon nej. Inte för att trappa ned karriären, utan för att förlänga den. Hon vill hålla i det långa loppet.
Det är en inställning som bör få spridning generellt, i en tid när allt fler --- med Sjöströms uttryck --- mosar sig själva eller blir mosade.
Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress och antalet har mångdubblats under 2000-talet enligt Försäkringskassans rapport "Från ryggont till utmattning". Forskningen är dessutom tydlig med att den viktigaste faktorn bakom utvecklingen är arbetsmiljön och då inte minst när det finns en obalans mellan krav och resurser.
Det är här Sarah Sjöström kommer in i bilden och kan fungera som förebild och framtida rådgivare till arbetsgivare både i privat och offentlig sektor.
Hon såg tidigt varningssignalerna och gick in och styrde upp situationen--- innan obalansen var ett faktum.

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar