torsdag 4 april 2024

DET RYSKA HYBRIDKRIGET INFÖR EU-VALET

                                                                                                                    Illustratör Magnus Bard
DET RYSKA HYBRIDKRIGET INFÖR EU-VALET HAR BARA BÖRJAT .
Den Pragbaserade mediesajten Voice of Europe finansieras av Ryssland och av Putinnära oligarker. 
Det avslöjade tjeckisk säkerhetstjänst i förra veckan. På en presskonferens avslöjade Tjeckiens president Petr Fiala att både sajten och två proryska finansiärer satts upp på landets sanktionslista.

Voice of Europe ser vid första anblick ut som en ordinär EU-inriktad nyhetssida med notiser om missnöjet bland europeiska bönder och intervjuer med politiker från olika länder. Ganska snabbt upptäcker man dock att innehållet är tydligt vinklat för att maximera ilska, vanmakt och polarisering, och politikerna som får bre ut sig tillhör bara populistiska eller extrema partier. Det är förvisso inte ovanligt heller bland svenska så kallade alternativmedier, men nu visar det sig alltså att sidan är en del av det ryska hybridkriget mot Europa.
Den senaste veckan har vi kunnat se den ryska desinformationen både direkt från Kreml och via flera digitala fejkkanaler. Efter det fruktansvärda terrordådet i Moskva har Putin bestämt sig för att skylla attacken på väst och Ukraina, trots att IS har tagit på sig ansvaret. Det budskapet förmedlas också via ryska botnätverk som hänvisar till fejkade artiklar i etablerade västmedier som tyska Der Spiegel och italienska Il Correspondente.
Samma nätverk har tidigare bland annat lyckts sprida bilder på davidsstjärnor klottrade på franska husfasader, en historia som tog sig in i de flesta seriösa västmedia. Antisemitismen har ökat i Frankrike på riktigt, men fransk säkerhetstjänst avslöjade att just de hotfulla stjärnorna ritats av personer som fått ryska pengar för att göra det, som ett led i en kampanj för att spä på motsättningarna.

Även de bondeprotester som spritt sig över Europa började med genuin ilska. De har dock utnyttjats av Ryssland, även med fejkade bilder på bönder som dumpade dynga utanför Ukrainas ambassad i Paris och genom att proryska krafter tagit över bondedemonstrationer.
Mer uppseendeväckande än demonstrationen är dessutom att Voice of Europe använts för att slussa ryskt kapital vidare till  politiker i ett antal europeiska länder. Högerextrema AfD --Alternativ för Tyskland -- pekas ut specifikt, men också politiker i Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern  ska ha tagit emot Putins pengar. Det talas om åtskilliga miljoner kronor som bland annat ska täcka politikernas kampanjer inför EU-valet i vår.


Det här är inte det första EU-valet där många oroar sig över framgångar för extrema partier. Hittills har den traditionella högern tillsammans med socialdemokraterna och liberaler kunnat behålla majoriteten. I år är dock opinionsläget för radikalhögern bättre än någonsin tidigare, och de spås få omkring en fjärdedel av platserna i EU-parlamentet. 
Vid årets val har vi dessutom ett pågående krig som inte bara hotar Ukraina utan hela Europa. Samtidigt har de flesta av ytterhögerns partier ett mer eller mindre nära förhållande med angriparen, Ryssland. Nu visar det sig att flera av politikerna får rysk hjälp att finansiera sina valkampanjer.
Utmaningarna för den europeiska demokratin har bara börjat.

Underlag: Ledare DN 3/4 2024


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar