tisdag 16 april 2024

CIVILKURAGE ÄR FARLIGT I SVERIGE

                                                               Dam med civilkurage

EN DESTRUKTIV UNGDOMSKULTUR BREDER UT SIG.
Utan kraftfull respons från statens sida kommer gängens våldskapital att öka. Det har redan förändrat Sverige.

Onsdag, sen eftermiddag. 39-årige Michael är på väg till simhallen tillsammans med sin son. När de cyklar genom en gångtunnel passerar de en grupp utåtagerande ungdomar. Någon form av konfrontation uppstår. Ett skott går av, och det blir tumult när Michael försöker ta vapnet.
Då blir han skjuten. Han avlider på plats framför sin son. Gärningsmännen flyr på cykel. Detta enligt uppgifter till Expressen.
Vad som tycks ha skett, utifrån den information som hittills framkommit är att Michael sköts för att han sa ifrån när ett stökigt ungdomsgäng muckade gräl. 


Det finns en slutsats att dra från  det som skedde i Skärholmen på onsdagskvällen. Det eskalerande våldet drabbar inte bara kriminella.  Inte heller drabbar det "bara" personer som "råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle."

Att visa civilkurage kan vara farligt i Sverige. Det har skett förr men utan dödlig utgång. En pappa i Lund misshandlades efter att han sa ifrån mot sextrakasserande tonårspojkar. En man i Upplands - Bro råkade ut för samma sak när han markerade mot ett gäng som störde ordningen vid ett valborgsfirande. Ingen vågade vittna.  En äldre man i Göteborg, vars hund blev attackerad av ungdomar, blev så brutalt nedslagen att han behövde ligga nedsövd  i tre veckor.
Stökiga ungdomsgäng som snattar godis och kör trimmade mopeder, har alltid funnits, Men detta är något annat. En destruktiv ungdomskultur breder ut sig. Det märks i form av stökiga grabbgäng på bibliotek, badhus och andra offentliga platser -- ungdomsgäng som inte skäms vid en tillsägelse, utan som i stället tar till våld. Det märks också i de kriminella gängens ökande aktivitet. Som brottsutredare Luay Mohageb sa till DN i mars:
Det är trendigt att vara gängkriminell. Enligt honom lockar våldskulturen inte bara pojkar i utanförskapsområdena. Vanliga medelklasskillar sugs in, börjar prata "ortensvenska" och anammar mode och machoideal.

Utan kraftfull respons kommer gängen att tillskansa sig mer makt än de redan besitter. Ingen kommer att våga säga ifrån när grupper med unga män uppvisar asocialt beteende, sextrakasserar flickor eller stör på offentlig plats. Än mindre kommer människor att våga vittna.
Tilliten mellan människor utarmas, liksom rättsstatens funktion.

DET ÄR ALLVAR NU. FÖR ATT BRYTA GÄNGENS GREPP OM SAMHÄLLET OCH MINSKA DERAS ATTRAKTIONSKRAFT I UNGDOMARS ÖGON MÅSTE DET BLI JOBBIGT ATT VARA GÄNGKRIMINELL. RIKTIGT JOBBIGT.

Det är med detta i åtanke som förslag om ökad kameraövervakning, vistelseförbud, visitationszoner, ungdomsfängelser, anonyma vittnen, dubbla straff för gängkriminella, förbud för "gangsterklädsel" på skolor och konfiskering av gängkriminellas lyxägodelar ska ses.
Mot vart och ett av dessa förslag finns teoretiska argument. Men de kriminella gängen har i praktiken utmanat statens våldsmonopol på ett sätt som inte tidigare skådats i modern tid.
Det måste mötas med kraft!

Underlag: Ledare Expressen 15 april 2024.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar