torsdag 3 juli 2014

HYCKLERIET OM SNUSET

Det svenska och europeiska hycklandet om snuset är farligt för folkhälsan. I Sverige stiftar man marknadsföringslagar som förbjuder saklig information om snusets fördelar framför cigaretterna. Lek med tanken att samma lagar skulle gälla handeln med nya bilar som drar mindre bränsle och därför släpper ut mindre skadlig koldioxid. Men för snuset gäller denna snurriga lagstiftning. Det handlar inte om att berätta att det är nyttigt att snusa, bara att det är mindre skadligt än att röka.

Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet i världen. Många menar att detta beror på vårt pastöriserade snus, som innehåller mycket mindre cancerframkallande ämnen än  tobak.

Faktum är att det faktiskt är förbjudet att uppmärksamma brukarna om vad som står på innehållsförteckningen på burken. Lagstiftarna anser att det kan ge intryck av att snus är mindre skadligt, vilket det ju faktiskt är i förhållande till rökandet .

Snustillverkarna har numera börjat sälja ett snus där merparten av skadliga ämnen är minimerade till en nivå så att de inte ens ger utslag i analyserna. Färgämnen är också borttagna så att inte tänderna skall missfärgas (vit tobak). Men detta får man inte berätta i marknadsföringen. Man får inte ens berätta vad snuset smakar! Detta måste alltså köparen gissa sig till.
Tänk tanken att en vinförsäljare inte fick berätta hur vinet smakade eller om det är rött eller vitt vin i boxen!

Det är dags att sluta hyckla i snuspolitiken!

Källor: Lars Björkholm med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar