måndag 14 juli 2014

PENSIONÄRERNA INFÖR VALET


Det är ingen tvekan om att landets pensionärer känner sig arga och besvikna över det politiska ointresset för pensionsfrågan. Detta blev tydligt i partiledarnas Almedagstal. Pensionsfrågan
berördes knappast alls i någon av partiledarnas tal.

PROBLEMET

Sverige är det enda EU-land där politikerna anser att pensionärer skall betala högre skatt än löntagare med samma inkomst. Men svenska folket har en annan uppfattning. I en färsk SIFO-undersökning anser 95% att pensionärsskatten är orättvis.

Det är två frågor som är centrala vid valet i höst. Dels handlar det om inkomstskatten men dels gäller det också pensionssystemets konstruktion. När pensionssystemet kom till för 20 år sedan sades det att pensionerna skulle följa löneutvecklingen. Den så kallade bromsen skulle slå till vid extrema demografiska förändringar. Men bara under de senaste 5 åren har den ökända " bromsen " slagit till tre gånger och därmed ytterligare försämrat pensionärernas köpkraft.

Sedan 2009 har lönerna ökat med 13% och pensionerna minskat med 3%. Av de utlovade " raka rören " mellan inkomster och pensioner blev intet.
Grundproblemet är att pensionerna är underfinansierade, vilket de flesta politiker medger utan att göra något åt saken.








PENSIONÄRERNA INFÖR VALET

Det är hög tid för våra politiker att visa sina kort inför landets 1,9 miljoner väljare över 65 år. Pensionärerna utgör 26% av höstens väljarkår. Det måste rimligen oroa våra politiker att av dessa kan inte mindre än 40%, cirka 700 000 personer, tänka sig att byta parti på grund av straffskatten på pensionerna.

Finns den politiska viljan finns också möjligheter att ta bort den orättfärdiga pensionärsskatten och reformera pensionssystemet.
Det handlar om prioriteringar. Snart är valdagen här och det gäller nu för partierna att vara tydliga i pensionsfrågan. Pensionärerna är arga och besvikna och vill inte uppleva nya svek.

Det är många röster som står på spel, en fjärdedel av väljarkåren.


Källa: Jöran Rubensson, ordförande
SPRF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar