måndag 21 juli 2014

PUTIN I BLÅSVÄDER - IGEN



I torsdags förra veckan störtade Malaysian Airliner MH 17 i östra Ukraina. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 280 passagerare och 15 besättningsmedlemmar ombord. Ingen överlevde..
Detta är en ofattbar tragedi men uppenbarligen ingen olycka. Planet har med säkerhet skjutits ner
av en luftvärnsrobot. Planet flög på cirka 10 000 meters höjd och var då långt utom räckvidd för vapen som amatörmässiga separatister i området borde haft tillgång till, såvida de inte fått påtaglig hjälp från Ryssland. Luftförsvarssystem som når de här höjderna beställer man inte hem via internet. Det finns bara ett missilsystem i området som når de här höjderna och det är ryssarnas SA-11 Buk.
Ukrainarna saknar själva detta system, så att skylla det hela på dem blir besvärligt.

Den ukrainske presidenten kallar detta en terrorattack och menar att det finns mängder av radioinspelningar som visar att separatisterna jublar och beskriver det hela som en stor framgång.

Internationella observatörer har nekats att röra sig fritt i nedslagsområdet. Vad separatisterna och deras ryska uppdragsgivare försöker nu är att undanröja bevis för att planet skjutits ner. Till varje pris försöker man nu få tag på planets svarta lådor och skicka dessa till Moskva. Ukraina påstår sig ha bevis för att tre SA-11 luftförsvarssystem förts tillbaka till Ryssland timmarna efter nedskjutningen.

Tänk om det varit 192 amerikaner ombord på flygplanet. Det hade gett Putin än värre mardrömmar.
Men nu är det Holland och Europa som drabbas och det lär inte störa nattsömnen i Kreml lika mycket.

Den pågående konflikten i Ukraina, så som den nu har
utvecklats, är inte längre bara en fråga främst för Ukraina och Ryssland. Nu står internationell säkerhet på spel.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar