tisdag 12 mars 2019

SPETTEKAKAN


Sherwoodskogens Höganäskontor ligger mitt i ett spettekaksdistrikt. På Kullahalvön
och innanför  österut finns det många spettekaksbagare.
Spettekakan är väl  inte lika känd och uppskattad i resten av Sverige " i de norr om
Hallandsåsen liggande fäbodarna" som lundastudenter ovördsamt kallar vårt land.
En kort presentation av spettekakan följer nedan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAMNET
Spettekaka, eller på skånska "spiddekauga", är ett bakverk som räknas som en skånsk
specialitet. "Skånsk spettkaka" är ett skyddat livsmedelsnamn inom EU. Den måste
alltså vara tillverkad i Skåne för att få bära namnet.

HISTORIA 
Spettekakan är egentligen ett arv från de gamla romarna. Forskningen framhärdar
i detta. Världens första spettekaka gräddades, om inte precis av Caesar personligen,
så i varje fall på hans tid - och i hans del av världen.
Den var kanske inte lika fluffig som den moderna versionen, men den tillverkades,
om man får tro den gastronomisk - historiska vetenskapen på ungefär samma vis.
En skvätt tårtsmet rördes till och rullades ut på en järnstång som roterade över en
eldstad. Och på den vägen är det fortfarande.
Spettekakan kom till Skåne på 1700-talet.
Innan dess kallades den för Baumkochen eller
Gateau a la broche när den bakades i Tyskland
eller Frankrike.

TILLAGNING
En smet bestående av bland annat ägg, potatismjöl
och socker ringlas mycket sakta under gräddningen
på ett roterande träspett över öppen eld eller gas-
lågor. Att baka över öppen eld är besvärligare. Det
kräver ständig tillsyn och att någon håller koll på
elden. Ni kan se skillnaden om ni tänker köpa en,
över öppen eld blir kakan mörkare, de
"fabriksbakade" kakorna är mycket ljusare.
Den färdiga spettekakan dekoreras med kristyr.
På Österlen brukar man ha små spetsiga toppar
som sticker ut från kakan, ofta rosa eller gröna.
I norra Skåne använder man som regel vit kristyr
och inga toppar.
Man skär kakan med ett bågfilsblad. Det är en månghundraårig tradition att skära ut
små rektanglar ur den. Skär man med något annat än ett bågfilsblad i en spettekaka
så förstörs den och smulas sönder.



REKORD
Bill Lönnmarker bakade år 1985 i Sjöbo 
världens största spettekaka och som finns 
omnämnd i Guinness Rekordbok.
Den var 3,6 meter hög, bakad i ett enda 
stycke.


Underlag: "Skåne" av Anders Franck
                   och Lars  Söderbom samt
                   Wikipedia





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar