onsdag 22 maj 2019

GASTRONOMISK RUNDRESA


Tillsammans med Alf Henrikson, tidigare innehavare av tallrik nummer ett i Gastro-
nomiska Akademien, skall vi göra en kulinarisk rundresa i matriket Sverige.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOCKEN I KORVKÖKET
Kocken i korvköket, han är fin,
kokar potatis i moselvin,
grillar brännvin på glödande kol,
stuvar stångkorv i alkohol.
När korvköket stängt om nätterna
gör han sig dessa rätterna.

JAG ÄR SÅ GLAD ATT JAG  ÄR SVENSK
Uti Danmark står någon och tjänar sitt bröd
på att måla sin matjesill illande röd.
Någon annan försörjer sig genom sin möda
att med färg göra korvarna illande röda.
Ty i Danmark kan människor aldrig få nog
av den stolta kulören i Danebrog.
Låt oss avgiva tacksamma jubeldrillar
över  bristen på blågula korvar och sillar.

TACK FÖR MATEN
Tack för maten, o jägare, bönder och metare!
Vad mer om vi möjligen blir lite fetare?
Se, tillvarons ondska känns mindre besvärande
om människofödan görs smaklig och närande.

VID EN KYLDISK
Sveriges broiler- och fläskindustri
blir knappast häktad för djurplågeri.
Ty du upphäver aldrig ett ramaskri
över allt som du svalt gjort dig delaktig i.

OM LIVETS MIDDAGSHÖJD
Somliga njuter sin tournedos,
andra sin lax i spenat.
Men de gamla har magen att tänka på
och barn bryr sig sällan om mat.

VID SVARTSOPPAN
Kocken i Sparta sa: "ja,
det är sant som eforenerna sa.
Hungern är den bästa kryddan,
men den smakar inte så bra".

MAMMAS ROTMOS
Lätt glömmer en man sitt modersmål,
om hans öde faller sig så.
Han förgäter ock sina fäders tro
och får annat att tänka på.
Men sin mammas rotmos och ärter och fläsk
dem glömmer han inte ändå.

Underlag: Stångkorv & Bordeaux 
                  av Alf Henrikson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar