måndag 13 maj 2019

VEGETARIANER


Man kan naturligtvis ha kommit till insikten att inte äta kött av flera orsaker. Det kan ha
varit av estetiska orsaker, den obehagliga tanken kan ha dykt upp att vi äter upp andra
levande varelser. Med vilken rätt kan vi göra detta?
Många kanske rent av ha äcklats när de sett hur 
djuren behandlas före slakten. Kanske någon har
hört grisarnas skrik när grisbilen kommer för att
hämta dem till slakt eller sett kornas motstånd när
de skall lastas ombord på lastbilen för att föras till
slakteriet eller sett hur tusentals kycklingar pressats
in i kartonger med brutna vingar för transport till
avlivning, rensning och grillning.

Det finns många, särskilt ungdomar, som tagit så
starkt avstånd från djurhanteringen att de inte ens kan tänka sig att köpa skor och sko-
snören eller annat som är gjort av läder, dvs djurhudar eller djurskinn. Ur dessa grupper,
veganerna, rekryteras djurrättsaktivisterna, som ställt till så mycket förtret för pälsdjurs-
uppfödare, lantbrukare med djurhållning och pälsklädda damer och affärerna där
pälsarna är inhandlade.
Det beräknas att 6-8 % av befolkningen är vegetarianer. ca 1 % veganer.

Men som alltid finns det klentroende, som vill vara vegetarianer men inte förmår leva 
upp till sina ideal och kanske stoppar i sig både det ena och det andra när de inte är 
iakttagna. Sannolikt skäms de väldigt när de gör det.
Bland dessa grupper har under senare år en mildare form av vegetarism utvecklats.
De äter med förtjusning  animaliska produkter som
mjölk, ägg mm, men de äter också av havets gåvor 
som fisk, kräftor, räkor, ostron, kaviar mm. Livet
blir mer uthärdligt för denna grupp på det sättet.
De brukar kallas "Stockholmsvegetarianer".
Enligt obekräftade uppgifter är denna grupp under
kraftig tillväxt.
Oberoende av vilken grupp man anser sig tillhöra
går köttförbrukningen stadigt neråt och beräknas 
om några år vara nere i under 20 kg kött per person 
och år.

Underlag: Egna iakttagelser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar