söndag 7 juli 2024

PYTHAGORAS SAMLADE VERK

 

 Pythagoras namn har satt skräck i många skolbarn runt om i världen i över tusen år , men den man som står bakom otaliga vetenskapliga rön och dessutom kommentarer om vikten av hårt arbete har  inte efterlämnat något skriftligt arbete. Han var den förste som kallade sig filosof ("En som hyser kärlek till lärdom och vetenskap") och en av få så inflytelserika personer vars samlade verk har helt försvunnit.

Pythagoras föddes på den grekiska ön Samos ungefär 570 f.Kr. och dog cirka 75 år senare i Metapontion, en stad i Magna Graecia i södra Italien. Nu för tiden är han mest känd som mannen bakom den berömda Pythagoras sats om rätvinkliga trianglar. Men han bidrog med långt mycket mer än denna regel för geometri. Som ung var han en orädd resenär och han gjorde omfattande arbeten inom matematik, politik, musik, astronomi, medicin och filosofi. Han slog sig ner i Kroton i Magna Graecia cirka 530 år f.Kr., där han blev en känd mystiker. Hans anhängare kallade sig pythagoréer och företrädde en hemlig, asketisk,  filosofisk riktning som betraktade verkligheten som produkten av matematiska förhållanden. På Pythagoras tid hade dessa idéer stort inflytande, men pythagoréerna angreps ändå av sina motståndare och undertrycktes effektivt i mitten av 400-talet f.Kr.


Pythagoras bestående inflytande kan knappast överskattas. Många forskare anser att Platon var starkt påverkad av Pythagoras läror, och Bertrand Russell sa en gång: "Det är denne man vi har att tacka för den rena matematiken". Ändå finns inte ett enda ord kvar av allt Pythagoras skrev. Hans idéer är endast kända genom andras verk, främst skrifter som tillkom flera hundra år efter hans död. Även en del av de texter som tillskrivits honom under antiken misstänks vara förfalskningar. Pythagoras var verksam under en tid då den muntliga traditionen dominerade och hans läror spreds i första hand från mun till mun. Därför måste vi vända oss till filosofer som Platon 1427-347 f.Kr., Aristoteles, Aristoxenos, Diogenes och Herakleides, samtliga 300-talet f.Kr., liksom senare författare som Iamblichos, död 330 e.Kr., för att förstå hans läror. Numera hävdar en del att många av de idéer som tillskrivits Pythagoras kan ha kommit från andra. I stort har emellertid hans insatser starkt bidragit till mänsklighetens utveckling.

Underlag: "Mysterier ingen kan lösa" av Daniel Smith.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar