fredag 26 juli 2024

VILKET PARTI VILL FÖRSÖKA?





















VILKET PARTI RENSAR UPP BLAND VÅRDENS MELLANCHEFER OCH KONSULTER?
"Jag klarar mig inte på min lön. Jag har jobbat som undersköterska i 20 år. Jag har förstört min kropp". 
Så börjar en debattartikel av undersköterskan Anna Brandenberg, nyligen publicerad i både Kommunalarbetaren och Expressen. Texten är ett skriande vittnesmål från verkligheten, golvet, fronten, kalla det vad ni vill: "Jag trampas och ses ned på. Jag anses utföra det enklaste jobbet i samhället....Jag tar skit från brukare. Jag är aldrig tillräcklig".
Brandenberg resonerar om den lön som hon och hennes kollegor i hemtjänsten får. Och om andra i organisationen som har det bättre: "Jag blir oerhört provocerad av att en enhetschef som misskött sitt jobb får multipla löner i avgångsvederlag och dessutom ett nytt chefsjobb".
Ja, enhetscheferna tycks inte lida skriande nöd i Sverige. Bara några dagar före Anna Brandenbergs nödrop  skrevs en artikel på DN Debatt. Under rubriken "Välkommen till mittokratin -- NPM:s oheliga efterträdare" lanserar (New Public Management) två professorer i tjänstevetenskap respektive offentlig förvaltning ett nytt begrepp.
De definierar mittokrati som en sfär "där alltmer makt och resurser samlas i mitten, ovanför kärnverksamheten och nedanför högsta ledningen". Kännetecken är bland annat ett växande antal chefer samt "stöd- och stabsfunktioner", fler professionella administratörer samt att administrativ kompetens värderas högre än kunskap i kärnverksamheten när man rekryterar chefer.
Resultat: "en organisation som excellererar i att leverera på administrativa värden men underprestera i kärnverksamheten".


Jag misstänker att man kan driva ett mindre vindkraftverk av draget från alla händer som just åkte upp i igenkännande.
Varje organisation behöver kompetenta administratörer. Det betyder inte att det alltid krävs mellanchefer som årligen förnyar organisationens värdegrund, en  svällande hr-avdelning som ändå överlåter allt fler uppgifter till de anställda, en armé av kommunikatörer och inköp av konsulter som ritar om logotyper och ordnar rollspel och peppande föreläsningar för Anna Brandenberg när hon går på knäna. I åratal har det larmats om att offentlig personal överlastas med administration som de inte får resurser att klara utöver sin kärnverksamhet. Sjukhus och hemtjänst leds som regel av politiker, vilka oftast vill bli omvalda. 
Vilken enorm möjlighet som finns här --  att bli partiet som går till val med löftet att banta mittografin. Som rensar upp i den  offentliga administrationen, omfördelar skattemiljarder, ser till att det blir färre stabsfunktioner och fler undersköterskor. 


Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN.

PS. Varför måste man kalla den här yrkesgruppen för undersköterskor, som för att särskilt peka på deras relativt låga status. Inom försvaret talar man inte längre om till exempel underofficerare. De kallas i dag specialister eller specialofficerare, underbefäl kallas kort och gott befäl. Sjuksköterskans ställning och titel har länge legat fast, benämningen sköterska -- vad sägs om det i stället för undersköterska? /Red













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar