söndag 25 augusti 2024

BARTOLOMEUS.



      
24 augusti är Bartolomeus dag. Bartolomeus  är den latinska formen av det hebreiska mansnamnet Bar-Talmai, Talmais son.
Bartolomeus var en av Jesu tolv apostlar. Han avbildas ofta med en kniv, med hänsyftning på hur han fick lida martyrdöden, han lär ska flåtts levande, och med en bok.
I Europas historia är hans dag främst förknippad med den så kallade Bartolomeinatten år 1572, då en massaker ägde rum på protestanter i Paris. Kung i Frankrike vid den tiden var Karl IX. Hans mor, Katarina av Medici, konspirerade emellertid, kungen kom att frukta ett anfall mot honom från Paris protestanter och lät därför utlösa blodbadet på dessa natten till den 24 augusti 1572.


                                                                 Katarina av Medici

Bartolomeusdagen var liksom de övriga apostladagarna halv helgdag från katolsk tid fram till och med 1772. Dagen har även kallats Barsmässa eller Bartelsmässa och var förr en viktig märkesdag i bondeårets kalender, en dag som markerade övergången mellan sommar och höst. Från Västergötland kommer rimmet:
"I Bartelsmässe tí,
ska en slakta bagge å bi."
Då är sädesskörden i full gång, och det är rätta tiden att plocka humle och malört. De första höststormarna är att vänta vid Bartolomeus och vattnet i sjöarna blir svalare.
"Bartolomoeus kastar tredje kallstenen i sjön", har man sagt i Uppland.

Som förnamn har Bartolomeus varit ytterst sällsynt i Sverige, vid millennieskiftet uppgick antalet manspersoner som hette så bara till ett 30-tal. I egenskap av gammal märkesdag finns dagen kvar i den svenska almanackan som enda namn.

Underlag: "Den svenska almanackan" av Bengt sf Klintberg















 







 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar