onsdag 28 augusti 2024

SEPTEMBER 2024

September kommer av det latinska ordet septem som betyder sju. I den äldre romerska kalendern är september den sjunde månaden men den nionde enligt vår tideräkning. September hette förr Höstmånaden. Enligt Bondepraktikan är Bartolomeusdagen, den 24 augusti, skiljedagen mellan sommar och höst. Bondepraktikan skaldar:

Nu skall Bonden sitt Korn uttröska,
Och Fiskaren fångar Sillen den färska,
Svinefläsk jag gärna äta må,
Desslikes Fåremjölk och Getemjölk också.

Vi läser vidare i Bondepraktikan:
Vid "Morsmäss" (8 sept ) kan man vänta sig sommarens sista värmebölja. Vid "Korsmäss" (13 sept) var det flyttfåglarnas tur att ge sig av.  Hördes åskan gå under Himmelsdagarna (18-21 sept) skulle det bli ett fruktsamt år men med stor manspillan. Under "Mattmäss" kröp ormar och maskar ner i jorden. Då var också tid att skatta bikuporna och slakta fåren. Vid "Mickelsmäss" skulle kreaturen tas in från sommarbetet.

-tal 
ÄPPLEN
Äpplena mognar i månadsskiftet augusti-september. De odlade äppelträden har ett dussin stamarter, men det finns flera tusen äppelsorter. Av dessa är ett 50-tal odlingsvärda i Norden.
Bloggredaktören  har haft ett äppelträd i trädgården som alltid givit rikligt med äpplen. Äpplena såg ut ungefär som på bilden ovan. Men ingen som vi frågat har vetat vad äppelsorten heter. För några år sedan konsulterade vi äppelexperterna på Julita och fick så småningom ett svar. Äpplet heter Mecklemburger - Kant och lär ska vara ganska sällsynt. Flera gånger har vi försökt ympa fram nya träd av den sorten, men alltid misslyckats, och har nu gett upp.

HUMLE
Humle är en viktig ingrediens vid ölbryggning, och har odlats i Sverige sedan medeltiden. Det finns många bevis på att det dricks mycket öl i Norden, även bland  kvinnor. Två nunnor son efter reformationen bodde på Maribo kloster hade kungligt papper på att det årligen tillkom dem 14 tunnor öl. Mjödet överlevde knappast 1500-talet och på 1600-talet kom kaffet.


LINGON
Lingon tycks alltid ha varit den viktigaste bärsorten i Sverige. Lingon växer i hela landet ända upp på kalfjället. Sverige är troligen världens viktigaste lingonland. Stora plockardagen kallas i norra Sverige en söndag i mitten av september. Då gick man man ur huse för att plocka lingon. 35 000 miljoner liter lingon passerar lingonfabrikerna varje år. 3000 ton lingon exporteras varje år till Tyskland. De kvarvarande bären äts med förtjusning av fåglar, rävar och björnar, men korna rör dem inte.

VILT
September är en spännande månad för många, då börjar jaktsäsongen på älg i Norrland, söderut börjar älgjakten i oktober. Omkring 60 000 älgar kommer sannolikt att fällas.


Älgbeståndet minskar dessvärre år för år. Men fortfarande räknas Sverige som det mest älgtäta landet i världen. 300 000 till 350 000 djur har vi i dag. På andra plats kommer staten Maine i USA.
Jakten på vildsvin pågår till januari. Cirka 100 000 djur kommer sannolikt att fällas.
Under hösten har beståndet av igelkottar räknats. Vi har cirka 30 000 kvar efter den våldsamma reducering som skett på senare år genom självgående gräsklippare, vägtrafiken, jordbruket och trädgårdsgifter.

FLYTTFÅGLARNA
Många flyttfåglar drar söderut redan under sommaren men antalet ökar succesivt för att kulminera i september. Genom ringmärkningen har man ganska god koll på var de övervintrar. Många flyger inte längre än nödvändigt för att skaffa föda. Andra flyger långt, mycket långt. Svalan flyger till Sydafrika. Gökungen flyger ensam den långa vägen till Afrika. Ingen visar den vägen. den hittar ändå, ledd av instinkt och kanske av stjärnorna.

GETINGEN
När höstkylan sätter in innebär det en total katastrof, ett Harmagedon, för det tidigare så välorganiserade getingsamhället.


En del larver släpps ut ur cellerna och ges till föda åt de andra larverna, en del kastas ut ur boet. Några arbetare börjar också lägga ägg, ofta i samma cell. Ingen håller längre ordning på boet som börjar förfalla och angripas av parasiter och fluglarver. Så småningom dör hela samhället och ingenting blir kvar. Men det mirakulösa inträffar, och innan alla dör, flyger en befruktad hona iväg och övervintrar ensam. När värmen återkommer vaknar hon upp och lägger sitt befruktade ägg. Hon föder sedan upp larverna själv. När dessa är färdigutvecklade och kan flyga bygger de ett nytt bo åt honan som nu startar ett nytt getingsamhälle. Och utvecklingen fortsätter sedan på samma sätt.

ÅLEN
Ålen är en intresseväckande varelse i många avseenden. Den som vill fördjupa sig i ålens liv och leverne bör läsa boken "Ålevangeliet" av Patrik Svensson.

Slutligen tackar bloggredaktionen för månaden som gått och ser med spänning fram emot den första höstmånaden som snart har inletts.
Sherwoodskogen får varje månad ta emot flera tusen besökare. Vi är nu uppe i 260 000 sedan starten.
Flest besökare under augusti hade vi från: Singapore, Israel, Tyskland, Ryssland, USA, Japan, Frankrike och Irland.

Tack och hälsningar från Robin och Marion.

Underlag: "Årspraktika" av Britt-Marie Hallbert 









































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar