Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s spionchef Sergej Beseda (bild nedan) och hans närmaste man ska ha satts i husarrest. Uppgifterna har cirkulerat sedan i fredags. "Flera huvuden kommer att rulla. Nu letar man efter syndabockar", säger en centralt placerad källa inom den svenska försvarsmakten.
Den ryske journalisten och grundaren av sajten Agentura. ru. Andrej Soldatov, twittrade om nyheten om FSB-chefens husarrest i helgen. Flera andra internationella medier och analytiker har rapporterat samma sak. Anledningen ska vara de stora brister i underrättelser som kom från FSB och låg till grund för den ryska invasionen, som blivit betydligt svårare att genomföra än vad Vladimir Putin förutsett.
SvD skrev redan för tio dagar sedan om den rapport som FSB, den ryska federala säkerhetstjänsten, tagit fram gällande hur motståndskraften i Ukraina förväntades att se ut vid ett angrepp.
Den visade att ukrainarna i gemen var pessimistiska till framtiden. De litade inte i någon större utsträckning på landets institutioner och politiska partier och förtroendet för president Volodymyr Zelenskyj låg på låga 34 %.
Det tal Putin höll från sitt skrivbord som startskott på invasionen ska i sina formuleringar ha liknat slutsatserna i rapporten.
Därför ska generallöjtnanten Seegej Beseda och hans närmaste man Anatolij Bolyuk, (nedan) ha satts i husarrest.
En centralt placerad källa inom det svenska försvarshögkvarteret säger till SvD: Det finns all anledning att väcka frågan om rysk underrättelsetjänst gjort rejäla tabbar, både militärt och civilt. Man har inte lyckats klarlägga väst inställning att hålla samman och ha överraskats av sanktionerna.
Bilden som förmedlas är att Kreml var övertygat om ett snabbt krigsförlopp mot en svag motståndare.
-- Putin har skapat en situation där rådgivare säger vad han vill höra, inte vad han borde höra -- för att behålla jobb och karriär. Men nu är jag övertygad om att fler huvuden kommer att rulla när man börjar leta syndabockar, säger källan.
Det är inte bara motståndsviljan i Ukraina som den initierade journalisten Andrej Soldatov analyserar. Han har även ifrågasatt den ryska stridsledningens förmåga. "I varje krig från Tjetjenien till Syrien har det funnits en insatschef för de väpnade styrkorna på slagfältet. Jag ser ingen sådan enande befälhavare nu", skriver han på Twitter och syftar på ledningsfunktionen med Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov i spetsen.
Underlag: Toröredaktionen och Jan Majlard SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar