Strandskyddet kom till på 1950-talet och gav länsstyrelserna möjlighet att utse områden med strandskydd för att trygga allmänhetens tillgång till platser för bad och friluftsliv. Det generella strandskyddet infördes 1975 och gäller alla strandområden vid havet, insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar långsiktigt till att skapa förutsättningar för allemansrätten och tillgången på strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.
Om man inkluderar strandområden vid kusten, vid insjöar och vattendrag och runt öar (cirka 100 000 ), har Sverige ett av de längsta strandområdena i Europa, drygt 400 000 kilometer.
Inte minst frågan om bygglov nära vatten har varit en tvistefråga många år mellan partierna.
Det var efter tre långa och hårda diskussioner mellan Centern och Miljöpartiet som regeringen till slut fick fram en proposition om lättnader i strandskyddet.
Centern ville att det skulle bli lättare att få bygga strandnära medan Miljöpartiet ville se en skärpning i tätbebyggda områden med högt byggtryck.
Resultatet blev en kompromiss som innebär att det skall bli enklare att bygga strandnära på landsbygden och i små tätorter samtidigt som reglerna skärps i områden med stor efterfrågan på mark.
Men nu blir det ingenting. M, SD, KD och V yrkar alla avslag på propositionen av helt olika skäl. Den centerpartistiska ordföranden i miljö- och jordbruksutskottet, Kristina Yngwe (C) är besviken.
--Den största besvikelsen för min del är att jag vet att det finns människor på landsbygden som skulle kunna få bygga utifrån det nya regelverket, att det skulle hjälpa människor på landsbygden, men nu kommer de i kläm på grund av ett politiskt spel där man vill markera mot Centerpartiet, säger hon.
Moderaterna yrkar avslag på regeringens förslag för att de anser att lättnaderna i strandskyddet är för få.
Det är en dålig utgångspunkt för en reform, det här är uppenbarligen en miljöpartistisk seger rakt igenom. Centern säger att det är en liberalisering, men i stället ger det mer makt till länsstyrelserna och det blir ännu svårare att få strandskyddsdispens på de allra flesta platser där det bor människor, säger Moderaterna
Vänsterpartiet avslår av precis motsatt skäl: strandskyddet luckras upp för mycket, säger ordföranden Madgostar. Det har för stor påverkan på allemansrätt och miljön och natur. Det är för mycket lättnader som reser varningsflaggor, säger hon, vi är nu alla allt för långt ifrån varandra. Vi får ta om det från början.
Underlag: Ledare DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar