måndag 29 augusti 2022

MODERATERNA TAPPAR STORT


 Är det någon som minns Bo Lundgren? Han var  moderatledaren som förde sitt parti till den stora valförlusten 2002. M gjorde då sitt sämsta val sedan1973 och backade från 22,9 till 15,2 procent.

                                                                 Bo Lundgren
När Lundgren så småningom avgick låg partiet på 18 procent. Det är inte mycket högre än den nya DN/Ipsos-mätningen som ger Moderaterna och Ulf Kristersson 16,6 procent.
Partiet tappar stort men ännu inte en katastrof, detta är en mätning. Samma siffra den 11 september, däremot, och Kristerssons dagar som partiledare lär ska vara räknade.
  "Moderaterna har bara ett problem: Ulf Kristersson", skriver SvD:s Torbjörn Nilsson i en svidande analys på torsdagen.  Nilsson har en viktig poäng: Den här valrörelsen borde ha varit Moderaternas. Den politiska spelplanen är Moderaternas hemmaarena: brott, försvar, invandring Ändå lyfter det inte.

Vem vet, kanske var det inte så klokt att öppna dörren på vid gavel för SD? Kanske belönas inte en statsministerkandidat som gått från att ta starkt avstånd från Jimmie Åkessons parti till att stå på olika estrader och berömma SD som "inget annat parti" varnat för invandring.
Kanske vet många traditionellt borgerliga väljare att SD också har som affärsidé att visa förakt mot såväl invandrade svenskar som politiska motståndare? Att dess företrädare talar med avsmak om de liberaler som utgör en stor del av Moderaternas traditionella väljarbas.
Kanske vill väljarna ha en migrationspolitik som bedrivs med både hjärna och hjärta?

Bo Lundgren efterträddes av Fredrik Reinfeldt, en ledare som samlade borgerligheten, vann röster även från vänster, utstrålade framtidstro och hade ett tydligt samhällsekonomiskt projekt: arbetslinjen.
Valet 2010 var Moderaterna 36 000 röster från att gå om Socialdemokraterna..

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar