onsdag 24 augusti 2022

UKRAINAS NATIONALDAG 24 AUGUSTI



OM PUTIN VINNER KRIGET RASERAS VÅR VÄRLDSORDNING
Sveriges relationer till Ukraina är långvariga. Flera viktiga händelser och dagar finns dokumenterade i denna blogg, från Olof Skötkonungs dotter Ingegerd som på 1000-talet gifte sig med fursten Jaroslav av Novgorod och Kiev och till kosackhövdingen  Filip Orlik som 1710 medföljde Karl XII från Bender till Sverige. Han författade den första ukrainska författningen som Karl XII som förste utländske regent erkände .


När Magdalena Andersson i somras besökte Kiev valde hon att markera det, genom att som gåva ta med sig ett faksimil av ett brev till president Zelensky, där Karl XII redan 1711 erkände ukrainsk självständighet från Ryssland. Det historiska dokumentet var perfekt ammunition mot den ryska propagandan om att Ukraina aldrig har funnits som egen nation.
På sikt skall vi naturligtvis ge ukrainarna alla originaldokument vi har om deras författning och tillblivelse, men ännu ett tag kan vi kanske förvara dem säkert åt dem.



I dag är det nämligen också sex  månader sedan kriget började. Sex månader av hämningslöst ryskt bombande av skolor, sjukhus och bostäder, sex månader av våldtäkter och bortförande av ukrainska barn, men också sex månader när Ukraina mot alla odds har stått emot.
Putin trodde att det han inte vågar kalla krig skulle gå snabbt. Ett par veckor, sedan skulle Kiev vara på knä, president Zelenskyj mördad och en rysk marionett insatt på hans ställe. Det har inte riktigt gått som Ryssland tänkt sig.
I stället har västvärlden ställt sig bakom det attackerade Ukraina, Vi har skickat pengar, vapen och krigsmateriel. Vi har bidragit med militära underrättelser och välkomnat Ukraina in i den europeiska gemenskapen. EU-länder som i vanliga fall bygger murar mot flyktingar har självklart öppnat dörren för ukrainska flyktingar. Det har tagit lång tid, men nu slutligen försöker Europa till och med vänja sig av med sitt beroende av rysk gas.
Uppslutningen var dock mera självklar i våras. Nu sinar pengarna och intresset att hjälpa svalnar. Samtidigt är det nu vi kan bidra till att det som kan verka omöjligt blir verklighet. Ukraina har redan slagit tillbaka delar av den ryska offensiven.


Ett skäl är att Ukraina fått allt fler vapen av Nato-kvalitet. Landet har i dag 16 Himars, ett av världens modernaste raketartillerisystem med tillräcklig räckvidd för att kunna slå ut avgörande rysk logistik. Bara häromdagen beslutade USA om ett nytt stödpaket med både mer ammunition, fler drönare och fler antiradarmissiler. De senare är centrala för att kunna slå ut ryskt luftvärn och minimera personförluster när Ukraina försöker ta tillbaka ockuperad mark.
Just nu är det dock utöver USA främst Baltikum, Storbritannien och Polen som lovar stöd. Men det här är inte bara Ukrainas krig. Än så länge får de ta striden och förlusterna, men om Ryssland vinner kriget blir vi alla förlorare. Putin skulle då inte bara ha flyttat fram sina gränser, både han och andra auktoritära ledare skulle ha svart på vitt att oprovocerade militära aggressioner är ett effektivt sätt att nå sina politiska mål Den världsordning som funnits sedan andra världskriget, med folkrätt och krigslagar, må inte alltid fullt ha respekterats, men efter en rysk seger skulle den vittra sönder.
Nyligen har bilder spridits på stora metallburar på scenen i Mariupols konserthus. Bland annat FN varnar för att Ryssland ska ha planerat för att i burarna visa upp ukrainska soldater som försvarat Mariupol och Azovstal. Detta är en fejkad rättegång just på Ukrainas självständighetsdag. Om Ukraina förlorar kriget är det bara början. Därför får vi inte låta det hända.



Ledarsidan DN 24 augusti 2022



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar