onsdag 3 augusti 2022

OKTOBERFEST 2022

Efter ett par års påtvingad passivitet under pandemin öppnas Europas gränser igen  för mellanfolklig samvaro, Munchen bjuder in till Oktoberfest 2022. I början av augusti är det läge att börja planera om ni tänker åka dit. Ett hotellrum på rimligt avstånd måste beställas snarast.

För  många år sedan, i början av 90-talet, besökte två i denna bloggredaktion Oktoberfest. Hotellrum var beställt i god tid innan. Vi hade dock inte tagit reda på ordentligt var i Munchen festen gick av stapeln. Vi hade tagit för givet att festen måste avhållas i Hofbräuhaus, var annars? Vi åker alltså dit på kvällen. Döm av vår förvåning, de stora lokalerna var nästan tomma. I den största matsalen satt en pianist och klinkade på ett ostämt piano, i ett hörn satt en barnfamilj och åt middag. Vi hade ju beställt bord, helt i onödan, när kyparen kommer frågar vi honom var festligheterna äger rum. Han log vänligt åt oss, två vilsna turister, och säger: Åk till Theresienwiese, det ligger ett par kilometer härifrån, där är det Oktoberfest!
Efter en kort taxiresa var vi där. Det var en imponerande syn- och hörselupplevelse. De stora bryggerijättarna hade slagit upp tält, i  långa rader med tusentals människor och blåsorkestrar i varje.


OKTOBERFEST 2022
Oktoberfesten är den största ölfestivalen i världen och drar till sig upp emot sex miljoner besökare varje år. Den äger rum i Munchen i Bayern under 16 dagar i månadsskiftet september - oktober.
Tält och ölhallar fylls av horder av besökare som bara kan jämföras med karnevalen i Rio i antal. Företeelsen har inspirerat till många fester runt omkring i världen, men det finns bara en riktig Oktoberfest!
Den första Oktoberfesten gick av stapeln den 12 oktober 1810 för att fira giftermålet mellan prins Ludwig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen - Hildburghausen. Alla Munchens invånare bjöds till en äng framför stadstornet för att höja ett glas till brudparets ära. Det blev en tradition, även platsen -  Theresienwiese. Under de första åren hölls lokala hästtävlingar men när festivalen växte ändrades fokus. 1896 reste affärsmännen som arbetade på bryggerierna i staden det första jättelika öltältet inför Oktoberfesten och allt sedan dess har drickande varit den huvudsakligaste aktiviteten under festivalen.


Numera fylls de enorma tälten till bristningsgränsen av lokalbefolkning och ditresta från hela världen. Musiker anför sedan de festande massorna i välkända dryckesvisor. En favorit: "Wenn das Wasser im Rhein goldner Wein wär, dann so möchte ich gern ein Fischlein sein   "  :I


Det extrastarka oktoberölet bryggs av en handfull lokala bryggerier och serveras i de traditionella enlitersglasen med handtag som kallas Mass. Förutom att dricka mer än sex miljoner glas öl så sätter besökarna i sig omkring 90 oxar, 383 000 korvar, 630 000 kycklingar och tonvis av den lokala favoriten sauerkraut.
Det krävs starka kvinnor för att hantera all öl.


Det finns ingen bättre plats att fira Oktoberfest på än i glada Munchen. 



Underlag: 501 Fantastiska Resmål - Bounty Books











 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar