måndag 22 augusti 2022

NY FOLKRÄKNING BEHÖVS

EN  FOLKRÄKNING BÖR GENOMFÖRAS SNARAST

Trygghet och frihet går hand i hand. I dag utnyttjas svagheter i staten av kriminella.  Resultatet blir otrygghet i hela samhället, att människor, främst i utsatta områden förlorar stora delar av sin frihet och att miljarder kronor betalas ut på felaktiga grunder. Ordning och reda i folkbokföringen är en förutsättning för våra gemensamma välfärdssystem. I dag är det oklart hur många som befinner sig i Sverige. Hundratusentals människor beräknas vara folkbokförda på fel adress. Naturligtvis är inte alla dessa ute i onda ärenden - i många fall handlar det om missförstånd eller misstag. Men bristerna i folkbokföringen utnyttjas också för bidragsfusk och organiserad brottslighet. Avancerade upplägg förekommer där till exempel flera dussin är skrivna på samma adress men i verkligheten bor någon annanstans. Detta är ohållbart. För att staten skall kunna utföra sina åtaganden och samhällets funktioner fungera, behöver vi veta vilka som vistas i Sverige, var de bor och om de ens finns kvar i landet.

Socialdemokraterna har efter många år vid makten inte löst dessa problem. Därför kommer vi efter valet samla en majoritet för att snarast genomföra en folkräkning. Det skuggsamhälle som växer fram i Sverige möjliggör ett cyniskt utnyttjande av människor. Folkbokföringsfel bidrar också till ett utnyttjande av vår gemensamma välfärd, där pengar försvinner rätt ner i fickan på bedragare och kriminella. Det är svårt att beräkna exakt hur stora summor det gäller, men det uppskattas röra sig om cirka 20 miljarder kronor per år. Det är en siffra som motsvarar cirka 40 000 fler medarbetare i äldreomsorgen, bara för att ta ett exempel. Skatteverket bedömer att den organiserade brottsligheten i ökande grad utnyttjar folkbokföringsdatabasen och samordningsnumren för grova brott. Myndigheten uppskattar att omkring 200 000 människor är felaktigt folkbokförda.

Behovet av en ny svensk folkräkning och bättre kontroll över folkbokföringen och samordningsnumren är uppenbart. Det räcker med att påminna om den iranske försvarsministern som kunde ta del av svenska bidrag. Kontroll av biometriska uppgifter bör därtill ingå vid utfärdande av samordningsnummer och vid folkbokföring när någon flyttar till Sverige. Det ska inte vara möjligt att, som i dag, kunna utnyttja välfärdssystemen genom att skapa sig multipla identiteter. Åtgärder måste vidtas omgående för att komma till rätta med det läckande såll som svensk välfärd har utvecklats till. En ny folkräkning och ett införande av kontroll av biometriska data vore två viktiga steg på vägen.


Underlag: Toröredaktionen, Niklas Wykman (M) och Gulan Avci (L)
























 veta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar