onsdag 31 augusti 2022

NOOSHI DAGOSTAR I TV-UTFRÅGNING


 FRÅGAN OM KOMMUNISMENS SKULD KAN INTE HA KOMMIT SOM EN ÖVERRASKNING FÖR V-LEDAREN I SVT:S UTFRÅGNING. MEN HON KUNDE INTE ENS FÖRKLARA SOCIALISMEN.

Att de aldrig lär sig, Vänsterpartiet, de gamla kommunisterna.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kunde i SVT1 i söndags knappt svara på en enda fråga om partiets förflutna, om allt helvetiskt lidande i kommunismens namn, allt likviderande, massdeportationerna, arbetslägren osv som samtliga existerande kommuniststater ganska omgående gjorde till ett gemensamt internationellt arbetssätt. Kommunismen var en dröm som havererade tidigt, med enorma system- och tankefel, men gamla VPK hade trots det, ända fram till murens fall 1989, täta kontakter med både utstuderade och stötande diktaturer, som till exempel Erich Honeckers DDR.
Under galgen försvann K:et ur partinamnet 1990.


Nooshi Dadgostars ungdomsförbund kallar sig fortfarande kommunister och i deras program står klart och tydligt att målet är ett kommunistiskt samhälle, och det kan väl inte komma som en total överraskning för partiledaren under utfrågningen med  SVT:s Camilla Kvartoft?
Dagostar fladdrade och fumlade, "det är ju inte bra", "jag har aldrig kallat mig för kommunist. Varför de skriver så där måste du fråga dom om".
Sedan blev hon på ett liknande sätt närmast överraskad av att få läsa utdrag ur sitt eget partiprogram, där det står att socialismen kräver att kapitalismen avskaffas. Hon kunde inte förklara vad det betydde! De rika har för mycket och de fattiga för litet. Det var chockartat att få höra den utläggningen av en partiledare.

Och det är just det som hindrar dem från att spela en roll i politiken. Annie Lööf sätter sig till exempel svårligen i en regering med ett parti med sådana mål och formuleringar, och socialdemokraterna hade som sagt VPK och sedan V som dörrmatta under decennier, och även om Dadgostar säger att " det är nog nu" så lär de bli överkörda så länge de inte på allvar funderar över hur de formulerar sina ideologiska mål.
Nooshi Dadgostar, som socialist, kunde inte ens förklara vad ett "socialistiskt samhälle"
 betyder. Det var ungefär som att höra en fotbollsdomare totalt misslyckas med att förklara hur offsideregeln i fotboll fungerar. En socialist som inte kan förklara socialismen?
Men hon gör sig bra som vänsterpopulist i sakfrågorna, Nooshi Dadgostar, och det är ju många som länge längtat efter en sådan, men frågan är väl ändå om hon inte först måste läsa igenom sitt eget partiprogram.

Underlag: Johan Croneman




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar