söndag 15 januari 2023

NYA GENERALER - NYA FIASKON ?


PUTINS NYINSATTA GENERAL ANSVARIG FÖR DET PÅGÅENDE FIASKOT,  SUROVIKIN SPARKAS EFTER TRE MÅNADER, NY BEFÄLHAVARE UTSEDD.

Putin petade i onsdags den ökände generalen Sergej Surovikin som befälhavare för trupperna i Ukraina - efter bara tre månader.
Ansvarig är nu generalstabschefen Valerij Gerasimov, som nyligen hånades öppet av Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin.
- Han måste rimligen ses som en av dem som var ansvarig för det ursprungliga misslyckandet,  säger förre utrikesministern Carl Bildt.

Sergej Surovikin, kallad general Armageddon på grund av sin grymma krigföring i Syrien, utsågs till ny befälhavare för Putins styrkor i Ukraina så sent som i oktober.
Han beskrivs som hänsynslös, brutal och korrumperad.
Han dömdes 1995 för illegal vapenhandel - och enligt människorättsorganisationen  Human Rights Watch ägnade han sig åt allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna när han ledde ryska styrkor i Syrien 2017.

New York Times skrev i oktober att utnämningen av honom var ett sätt att blidka de mest hårdföra krigshökarna nära Vladimir Putin.

Men nu har han fått sparken - efter bara tre månader. Ny befälhavare är Valerij Gerasimov som också är chef för den ryska generalstaben.


Så sent som i slutet av december hånades han av Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin.
Den som sitter på ett varmt kontor har svårt att uppfatta problemen vid frontlinjen, sa Prigozjin. Samtidigt förolämpades Valerij Gerasimov av medlemmar i  Wagnergruppen i en video som spridits på nätet. - Till chefen för den ryska generalstaben: Du är ett jävla svin. Vi har inget att slåss med, vi har ingen ammunition och våra killar dör här ute medan vi bara sitter här utan att kunna hjälpa till, säger en av dem.

Tidigare utrikesministern Carl Bildt kommenterar Putins generalsbyte så här:
- Beslutet är ett tydligt uttryck för politisk osäkerhet kring hela ledningen av operationen.  Nu läggs befälet i stället hos generalstabschefen Gerasimov, och hur det kommer att sluta återstår att se. Han måste rimligen ses som  en av dem som var ansvarig för det ursprungliga misslyckandet. Mycket få var delaktiga i planeringen av operationen, men han var av allt att döma en av dem, således en misslyckandets fader. Enigt Kreml kommer general Armageddon att underställas Gerasimov, om han nu vill ha honom.

Underlag från Niklas Svensson, Expressen.



















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar