torsdag 5 januari 2023

PUTINS KORRUPTA STAT


                                                         Putins palats vid Svarta havet

PUTINS KORRUPTA STAT ÄR DÖMD ATT FALLA SÖNDER
Hösten 2017 besöktes Sverige av den ryska oppositionsaktivisten och filmregissören Vladimir  Kara-Murza. Jarl Hjalmarsson-stiftelsen var värd. Han visade bl a sin dokumentärfilm om sin vän Boris Nemtsov.
Det var Nemtsov som var vice premiärminister på Boris Jeltsins tid, föll i onåd då Vladimir Putin tog över makten och till slut mördades 2015 på tröskeln till Kreml. Han var då verksam med att samla information om Rysslands roll i Ukraina.
Vladimir Kara-Murza har själv varit nära att plikta med döden för sitt motstånd mot Vladimir Putin. Två gånger har han förgiftats och intensivvårdats på sjukhus. I april i fjol greps han för att inte ha lytt polisens order och har sedan dess suttit häktad. Nya anklagelser har tillkommit, nu riskerar han att anklagas för förräderi vilket kan ge tjugo års fängelse.


                                                     Vladimir Kara-Murza

I en Twittertråd på julafton berättar Kara-Murza om den senaste sanktionen bakom gallret: Han får inte  tala med sina barn i telefon. "Blir rättssystemet hotat av att min dotter berättar om sitt körkort", undrar han, "eller av att min son berättar om vilka låtar han lärt sig spela på gitarren?"
New York Times noterar i en artikel att såväl Vladimir Putin som hans motståndare kom med nyårsbudskap. Putin höll sitt traditionella tal flankerad av soldater på en armébas och pratade om hur den moraliska och den historiska rätten var på Rysslands sida.

Orden föll medan ukrainarna gjorde sig redo för nya ryska terrorbombningar mot civil infrastruktur - och strax innan Ukraina i sin tur genomförde en av de mest dödliga attackerna mot rysk trupp sedan kriget började. Hundratals soldater kan ha dödats i raketattacken i Makijivika, Donetsk, som fick välkända ryska militärbloggare och politiker att rasa mot den uniformerade ledningen.
Medan Putin orerade om Rysslands "heliga plikt mot förfäder och efterkommande" berättar hans främste kritiker Aleksej Navalnyj, om hur han tapetserar sin fängelsecell med julkort från sympatisörer. Efter en timme tog vaktarna ned dem, men, skrev Navalnyj: "Känslan satt kvar".

En annan regimkritiker, Ilja Jasjin, hälsade att han hade flyttats till ett nytt fängelse men att han mådde bra: "Jag vill påminna om att det brottsliga kriget mot Ukraina måste stoppas, att Putin måste bort och att Ryssland måste bli fritt och lyckligt.


                                                                       Ilja Jasjin
Vladimir Kara-Murza kallade å sin sida 2022 som ett av de mörkaste åren som nu levande ryssar kan minnas. "Men gryningen kommer även efter den mörkaste natt - och den kommer definitivt".

Det är lätt att döma ut Ryssland, att misströsta och tro att om Putins grepp trots allt skulle släppa kommer han förmodligen att ersättas av någon ännu värre. Men röster som från de fängslade oppositionspolitikerna visar att det finns ett hopp, och ett annat Ryssland.
Just nu leder Putin ett land som utkämpar ett orättfärdigt krig som det inte kan vinna. Ekonomin härdar ut bättre än vad väst hade hoppats men går ändå på knäna. Staten har blivit ett maskineri som skickar ut unga män till frontens köttkvarn och dömer den som vågar protestera till drakoniska fängelsestraff.
Och landets stora stolthet, de väpnade styrkorna, har visat sig vara en papperstiger, en korrupt organism som begår ödesdigra misstag efter misstag.
En sak vet vi om Ryssland: Landet är stort och stelt, men när det väl förändras brukar det gå mycket fort.

Ledare DN 4 januari 2023.









































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar