måndag 23 januari 2023

PUTINS TORTYRKAMRAR


 TORTYRKAMRARNA VITTNAR OM PUTINS AVSIKTER MED KRIGET
Humorn och självmordet, skriver den ukrainske författaren och journalisten Stanislav Asejev, "var i stort sett det enda som skilde oss från djuren".
"Oss" är fångarna på isoleringen, en institution i det ryskockuperade Donbass i Ukraina. Dit fördes den 33-årige Asejev år 2017 sedan han kidnappats och dömts för en rad brott av en domstol i regionen. Bland annat fick han fem år för att ha satt citattecken kring "Folkrepubliken Donetsk".


Asejev beskriver livet som fånge hos separatisterna i Donetsk i boken "Isoleringen i Helvetet på Paradisgatan" som nyligen gavs ut på svenska. Enligt såväl Boston Globe som Forbes är det en av de böcker som hjälper oss att förstå Ukraina och Putins krig.
Jag tänker inte gå in i detalj på den tortyr som Asejev och hans medfångar utsattes för under sin tid i fångenskap hos den ryske presidentens underhuggare. Men tortyren och misshandeln var alltid där, alltid. Vid ett tillfälle torterades en man och hans son, fasttejpade vid samma bord. En fånge spikades in i en kista; de tog ut den och började skyffla grus på den. Asejev berättar inte hur länge mannen var övertygad om att han skulle bli levande begravd. "För att inte bli galen", skriver han, "måste man se det fasansfulla som normalt."
Grymheterna som skildras läggs till en lång rad övergrepp vars beslutskedja kan spåras direkt till Vladimir Putin. Nedmonteringen av demokratin, kidnappningen av tusentals ukrainska barn, alla krigsbrotten mot soldater och civila. Var det så här att läsa om Auschwitz och Dachau 1942? Innan alla bevis låg i dagen och bödlarna stod inför rätta?

I nästan tusen dagar satt Asejev fängslad innan han blev släppt i en fångutväxling. I frihet reste han till Prag och konstaterade att det är något lyxigt över Europa. Men:
"Det är inte de prydliga och rena stenlagda gränderna och de dyra kläderna som är lyxen i Prag, utan konditoriet där folk sitter mitt på dagen och visar varandra bilder på barnbarnen över en kopp kaffe och en tårtbit. Det är frid och ro som är Europas lyx."
Det är detta vi måste förstå i strömmen av alla nyheter från Ukraina. Vi lever i en frid och ro som är obegriplig och unik i världshistorien. Så lätt den kan slås sönder.

I Donetsk har Putins underhuggare byggt nutidens skräckläger. Fängslandet och tortyren, de levande begravningarna visar oss en vägkarta i blod över vad han planerat för resten av Ukraina,  för alla som han lyckas underkuva.
Namnet "Vladimir Putin" nämns inte på ett enda ställe i "Isoleringen". Ändå finns han på varje sida.

Underlag: Erik Helmerson, DN, som läst boken.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar