fredag 6 januari 2023

UNDERGÅNGEN NÄRA


 FÖR 66 MILJONER ÅR SEDAN VAR DET NÄRA JORDENS UNDERGÅNG - 
då kolliderade en asteroid med jorden. Den vägde 2 500 miljarder ton och var lika stor som Mount Everest. Nedslaget åstadkom en explosion flera miljarder gånger kraftigare än Hiroshimabomben. Nedslagsplatsen var på halvön Yucatán vid Mexikanska golfen. Där har man funnit en enorm krater med en diameter på 18 mil.

Amerikanska forskare i North Dakota, 300 mil från nedslagsplatsen, har grävt sig ner genom ler- och kollager för att försöka skapa en bild av vad som hände den här katastrofdagen. Borrprov har också gjorts på Yucatánhalvön nära nedslagsplatsen.

NEDSLAGET
Nedslaget utlöste ett jordskalv som var nära tusen gånger kraftigare än något annat skalv som vi känner till. Skalvet skapade en tsunami med hundratals meter höga vågor jorden runt. Vågorna kastade upp skaldjur och fiskar på land och begravde även dinosaurier och andra landdjur under metertjocka lager av sand och lera.


Kollisionen får över 25 biljoner ton smält berg och gas från jordens skorpa och mantel att slungas ut i atmosfären. Materialet hamnar överallt på jorden och påverkar klimatet i årtionden. 

GLASREGNET
Borrprov visar att nedslaget först skapar ett 25 km djupt hål och det uppstår en 15 km hög formation av smält berg. Nedslaget smälter berggrunden och omkring 40 000 kubikkilometer av smält berg i form av små glasdroppar slungas ut i atmosfären. De hamnar över hela jorden. En del når ända ut i rymden, till och med till Jupiter.
Högt uppe i atmosfären stelnar glasdropparna till kulor. Glasregnet varade troligen i två timmar. På vägen ner genom atmosfären värms kulorna upp och antänder vegetationen. Glaskulorna är bara ca en mm i diameter men de träffar djur och växter med en fart av ca 36 000 km/tim.

DEN FÖRSTA DAGEN
Nedslaget sänder upp stora mängder svavelgas i atmosfären. Den reagerar med vatten och bildar svavelsyra. Under de tre följande dagarna faller över 40 miljarder ton syra över planeten, vilket dödar många land- och havslevande djur.

DE FÖRSTA VECKORNA
Glasdropparna som kastats upp vid nedslaget värmer upp luften. Under en kort tid är atmosfären som en 260-graders varm ugn. De värms ytterligare och startar skogsbränder på hela planeten. Bränderna fortsätter i veckor.

DEN FÖRSTA MÅNADEN
Sol och svavel blockerar solljuset. Under månader och år minskar mängden solenergi med över 90 %.Växter och alger dör när inte fotosyntesen fungerar och därmed kollapsar resten av näringskedjan.

DE FÖRSTA ÅREN
Planetens yttemperatur före nedslaget var ca 20 grader, men mörkläggningen medförde ett fall på 15 till 30 grader följande år. Först efter tre årtionden kunde temperaturen stiga igen.

AVSLUTNING
Katastrofen för 66 miljoner år sedan var så stor att forskarna undrat hur några djur överhuvudtaget har kunnat överleva. Fossiler avslöjar emellertid att främst små djur överlevde, de behövde inte så mycket föda. I sjöar och floder kunde många ekosystem leva vidare. En viss grupp dinosaurier överlevde, förfäderna till våra fåglar. Orsaken var främst deras hårda näbbar, de kunde äta frön, som det var mycket gott om, från växter som redan hade dött. Fossilfynd visar att fåglarnas utveckling exploderade efter nedslaget under loppet av några miljoner år. Då uppstod många av de fågelarter som vi har i dag. Dinosaurierna drabbades utan tvivel mycket hårt av asteroiden, men med nu levande 10 000 arter, är de fortfarande en av  vår planets artrikaste grupper av ryggradsdjur.


Underlag: Illustrerad Vetenskap nr 1/20



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar