torsdag 12 januari 2023

RYSK PROPAGANDA


 RYSK PROPAGANDA BESKRIVER LIVET I VÄST SOM ETT STRÖMLÖST HELVETE

Utkylda, nedsläckta hus. Desperata människor som äter kattmat och prostituerar sig för att ha råd med elräkningen. Medan homosexuella och transpersoner fungerar som en mäktig överklass.
Sådant är livet i väst, enligt ryska tv-inslag.

I  takt med motgångarna i kriget tar den ryska propagandan till allt mer extrema metoder. Nu handlar det inte främst om att beskriva ukrainare som nazister eller som ryssar som inte förstår att de är ryssar. Eftersom kriget nu framställs som en avgörande kraftmätning med USA och väst satsar Kreml på att utmåla västvärlden som ett sorts helvete på jorden.
Det handlar dels om de vanliga tv-nyheterna och pratprogrammen, där energikrisen i Europa presenteras närmast som en kamp för överlevnad, med nyheter blandade med en skärva av sanning.
Så sägs till exempel att "brittiska kvinnor prostituerar sig för att ha råd att betala elräkningen", medan andra har övergått till att äta "hund- och kattmat", samtidigt som "inga stearinljus finns kvar att köpa i Tyskland". I finska förskolor får barnen ta med sig påsar att uträtta sina behov i på grund av vattenbristen, medan polackerna får värma upp sina hus genom att bränna sopor.

Avsikten är att visa världen hur beroende den är av rysk energi, men också att visa för ryssarna hur olidligt livet är i väst. Så att de kan jämföra med sin egen ofta torftiga standard och tänka att det kanske inte är så illa ändå.
I själva verket har ju de flesta ryssar klart sämre levnadsförhållanden än EU-medborgare, inklusive när det gäller el- och vattenförsörjning. Annars kanske ryska soldater inte skulle behöva plundra ukrainska hem på kylskåp och tvättmaskiner.


Men det handlar inte bara om "nyheter". I en rad av skickligt producerade reklamvideor
skildras "förfallet" i väst som ett varnande exempel. De sprids av ledande tv-propagandister i sociala medier. De är ofta gjorda i en skämtsam ton.
I ett tv-inslag påstås exempelvis att man i väst regelmässigt tar barn från sina mödrar redan innan de föds:
"Barn födda i laboratorier och kontrollerade via smarta telefoner - det är den nya trenden i det progressiva väst", meddelar presentatören.

Sväljer ryssarna nidbilden av västvärlden?
Många gör det uppenbarligen inte - mer än en miljon ryssar har lämnat sitt hemland sedan kriget inleddes, en stor del av dem har flyttat just till det förhatliga väst. Många av dem har emellertid flytt för att undvika att bli utskrivna till krigstjänst i Ukraina.
Och den ryska eliten, inklusive många av de mest aktiva propagandisterna, har länge haft en förkärlek för villor i Italien och lägenheter i London. Även om de nu i många fall inte kan använda dem längre. Putins dotter och Lavrovs brorsdotter har för övrigt båda två haft exklusiva lägenheter i London.
Men för vanliga ryssar som finns kvar kan det vara svårt att värja sig mot propagandan.
Särskilt bilden av en förödande el- och energibrist tycks ha satt sig: i intervjuer med internationella medier upprepar många ryssar påståendena om "att det är värre i väst."

Underlag: Ingmar Nevéus















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar