onsdag 17 maj 2023

ANNETTE KULLENBERG - EN MÄNNISKA VI MINNS

                                  Annette Kullenberg får Publicistklubbens Guldpennan år 2000

Annette Kullenberg var under en lång tid en av Aftonbladets stjärnskribenter. Hon gjorde intervjuer och reportage, skrev uppskattade kolumner och var tidningens första - och förmodligen sista - utrikeskorrespondent i Sydamerika. Med sin bildning och vassa formuleringsförmåga blev hon en förebild för många journalister. Annette Kullenberg förde in den amerikanska stilen - new journalism - som markerade skribentens närvaro i texten.

Annette Kullenberg vann storstilat SVT:s På spåret och lämnade avtryck med sin gälla röst och grälla kläder. Med böcker som bland annat avslöjade den svenska överklassen blev Kullenberg riktigt folkkär.
Hon var excentrisk och besvärlig, borgerligt uppväxt, men vänster.

SVT:s programledare Anna Hedenmo debuterar som biografiförfattare med "Solitär". Det är en spännande bok om Annette Kullenbergs sanslösa liv och karriär, men också djupt sorglig.

NÅGOT OM INNEHÅLLET
Biografins titel är dubbelbottnad. Kullenberg var nämligen, trots sin berömdhet, en ensam människa. Men en solitär är också en ring med en enda diamant.


                                                                    Anna Hedenmo

Anna Hedenmo skriver om Annette Kullenbergs förmåga som journalist att alltid hitta på gnistrande vinklar. En artikel om just diamanter kunde utgå från en kvinnlig taxichaufför som berättar om när hon med egna pengar köpte sin första diamant.

Annette Kullenberg var ett original, i Sverige och på Aftonbladet. Den bohemiska tidningen var på 1970-talet starkt präglad av sin ägare, LO. Få eller ingen delade Kullenbergs bakgrund i överklassen.
Men hon ville också skriva om ämnen som traditionellt sett var vikta för männen, politik och utrikesfrågor. Trots det var hon initiativtagare till "Dokumentet", en föregångare till Me too - rörelsen. Hennes kamp för kvinnorna ledde till stora förändringar på tidningen, en kvinnoredaktion infördes. Utan överdrift bidrog hennes arbete starkt till Aftonbladets exempellösa framgångar på 1990-talet.

I decennier var hon ständigt en del av den svenska offentligheten. Hon chockade och imponerade, hon bråkade och bröt ny mark. Alltid med ordet som vapen och alltid med stil.
Anna Hedenmos bok beskriver en egoistisk narcissist. Trots att Hedenmo känner sympati för henne handlar biografin egentligen om en människa som ingen skulle vilja ha i sin närhet. Hennes syster bröt tidigt all kontakt med henne liksom ett av hennes barn. Det sista är inget att förundra sig över, eftersom hon försummade sina barn. Det hade varit intressant att få veta varför hon skaffade dem.

Men en krönika i slutet av 2002 förändrade allt. I den pekar Annette Kullenberg ut prinsessan Madeleine som alkoholist. Hon har inga belägg, vilket gör påståendet dödsdömt.
Krönikan blev inte stoppad, men omskriven. Detta ledde till en trasslig juridisk historia, som i slutändan blev Kullenbergs fall.
Många frågar sig hur kunde denna briljanta person skriva något så dumt, och envisas med att få rätt. Tankarna blir många om man läser Hedenmo´s bok.

Annette Kugelberg dog 2021, 82 år gammal i sviterna efter covid - 19. Boken om henne är en påminnelse, eller en  vädjan, om att vi måste vårda våra udda fåglar.

Underlag: Aftonbladet och Jonna Sima.

























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar