torsdag 25 maj 2023

DOLITTLERÄDEN




Bloggredaktören  bläddrade i en gammal bok härom dagen, den handlade om spännande flygäventyr från andra världskriget. Bland annat kunde man läsa om den omtalade Doolittleräden.
Dolittleräden var ett bombangrepp på Tokyo, det första mot Japan i kriget i Stilla Havet. Det var en vedergällning för Japans anfall mot Pearl Harbor.
Raiden genomfördes med 16 flygplan B25 från hangarfartyget Hornet. Det var första gången som så stora flygplan startat från ett hangarfartyg. Det var 5 besättningsmän i varje flygplan, totalt 80 man. Raiden ägde rum den 18 april 1942.

GENOMFÖRANDET
Uppdraget var unikt i många avseenden. Det skulle bli det längsta uppdrag som någonsin utförts med B-25 Mitchell. Därför fick man för att spara bränsle göra sig av  med all lös utrustning ombord. Avsikten var att som vedergällning för anfallet mot Pearl Harbor den 7 december 1941, bomba Tokyo och sedan försöka hitta en landningsplats någonstans i den del av Kina som ännu inte ockuperats av japanerna.
Alla 16 flygplanen bombade sina mål i Tokyo utan motverkan från japanerna. Därefter anträddes återflygningarna mot okända platser i Kina. Ett flygplan hade för lite bränsle för att nå Kina och flög därför till Sovjetiskt territorium. Se karta nedan.


Inget av flygplanen nådde fram till de på kartor lokaliserade landningplatserna. Två besättningar greps av japanska ockupationsstyrkor i Kina, där två man dog redan vid nödlandning i havet. Övriga internerades, ytterligare fyra dog i fångenskap.
 Besättningarna i planet som landade i Sovjet internerades men behandlades väl. De smugglades till Iran av de sovjetiska myndigheterna, där de  togs om hand av brittiska konsulatet. Sovjet var inte i krig med Japan vid den tidpunkten.
En besättningsman dog när han hoppade ur planet i Kina, men alla övriga lyckades med hjälp av den kinesiska civilbefolkningen, missionärer och kinesisk militär ta sig till icke ockuperade områden i Kina och sedan till USA.
Japanska trupper mördade sedan tusentals civila kineser i de områden där flygplanen landat.
                                                Doolittle och hans män

Befälhavaren Jimmy Doolittle var övertygad om att förlusten av de sexton flygplanen skulle ses som ett stort misslyckande och han förväntade sig att ställas inför krigsrätt. I själva verket hyllades besättningarna som hjältar och Jimmy Doolittle befordrades till brigadgeneral.

Underlag: Wikipedia































































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar