söndag 21 maj 2023

DESIDERIA - DESIRÉE


 23 maj har Desideria namnsdag. Desideria är ett latinskt kvinnonamn som betyder "den önskade". Desirée är den franska formen av Desideria.
Namnet nådde Sverige genom Desirée Clary (1777 - 1820), den rika borgardottern från Marseille (ovan) som uppvaktades av Napoleon men gifte sig med hans marskalk, Jean Baptiste Bernadotte. När denne blev Karl XIV Johan och Sveriges kung latiniserades drottningens namn till Desideria, ett namn som hon själv aldrig använde.
Även om hon aldrig lärde sig tala flytande svenska och ofta längtade tillbaka till Frankrike fann hon sig väl tillrätta i Sverige och stannade i Stockholm till 1860, närmare 20 år efter kungens död.

Namnet Desideria var inte ovanligt under 1800-talet men har gått starkt tillbaka under 1900-talet. Vid millennieskiftet fanns det omkring tusen svenskor som hette Desideria, och av dem var det bara 2 % som hade det som tilltalsnamn.

Den franska formen Desirée aktualiserades när prinsessan Desirée föddes 1938, men namnet fick inte tillnärmelsevis så stor spridning som systrarnas namn Margaretha, Birgitta och Christina.


Prinsessan Desirée gifte sig sedermera med friherren Niclas Silfverschiöld ( död 2017), ägare till fideokommissen Koberg (ovan) i Västergötland.

Först på 1980 - och 90 - talen hade namnet Desirée etablerat sig så pass att det fick en tydlig uppgång. Om man räknar samman alla varianter i fråga om stavning och accenter, bars namnet vid millennieskiftet av omkring 7700 kvinnor.

Namnet Desideria infördes 1812 i almanackan i stället för Desiderius, som stått där tidigare till minne av en biskop i den franska staden Vienne, mördad 607.

Underlag: Bengt af Klintberg och Wikipedia.
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar