onsdag 10 maj 2023

PUTINS TAL PÅ SEGERDAGEN


 PUTIN GER EN BISARR LEKTION I HISTORIEFÖRFALSKNING.

Rysslands ledare Vladimir Putin gav prov på en groteskt förvriden världsbild i sitt tal på segerdagen.
Han försökte intala det ryska folket att det är väst som har startat kriget och att det är Ryssland som är offret. Ingenting kunde vara längre från sanningen.


Firandet var kraftigt nedtonat och var över på mindre än en timme. Minst tre tusen färre soldater var på plats och bara  några få stridsvagnar. Inga stridsflygplan syntes till på den blå Moskva-himlen.
En spekulation är att det kan bero på att Ryssland har nästan all sin militära materiel och personal placerad i Ukraina.
Inslaget med de "odödliga regementena", där anhöriga visar upp bilder på sina stupade släktingar från andra världskriget hade tagits bort. Förmodligen för att den ryska ledningen var rädd för att ryssar som är kritiska mot kriget skulle utnyttja tillfället att, trots riskerna, visa upp bilder på anhöriga som dödats i Rysslands krig mot Ukraina. För ledningen är detta helt enkelt ett desperat försök att övertyga den ryska befolkningen med sin propaganda.
I sitt tal hävdade Putin att "ett verkligt krig har släppts lös mot vårt fosterland" av västvärldens "otämjda ambitioner" och att Ryssland slåss för sin existens.
Samtidigt hävdar han, något motsägelsefullt, att Ryssland inte har några fiender och att det enda man eftersträvar är "en stabil och fredlig framtid".
Det är "västvärldens eliter och globalister som försöker provocera fram en konflikt och underblåsa russofobi, nationalism och nynazism."

Det är nästan fysiskt plågsamt att lyssna till Putins påståenden eftersom de är så totalt verklighetsfrånvända. Ett slags parallellt universum. Därför förtjänar det än en gång att slås fast att det var Ryssland som den 24 februari förra året helt oprovocerat invaderade sin granne Ukraina. Detta trots otaliga försök från Europas ledare att avvärja invasionen.


Vid den tidpunkten var Putin full av tillförsikt och trodde att "den speciella militäroperationen" skulle vara över på en vecka eller två. Därefter skulle Kreml styra i Kiev.
Verkligheten blev den totalt motsatta. Ukraina gjorde motstånd på alla fronter och lyckades få stopp på Rysslands framryckning. I dag har vi ett krig där Ryssland visserligen behärskar några delar av Ukraina i söder och sydost men där fronterna de senaste månaderna stått mer eller mindre stilla men där ryssarna trots det drabbats av flera bakslag. Därför försöker nu Putin lögnaktigt få det till att västvärlden använder Ukraina som en schackpjäs för att krossa och förstöra Ryssland. En helt befängd anklagelse från en man som startat det största kriget i Europa sedan andra världskriget.

Segerdagen föregicks av en stor nervositet i Moskva. En rädsla för att Ukraina på något sätt skulle försöka störa firandet med attacker. För första gången ställdes en traditionella paraden in över 20 ryska städer. För bara någon vecka sedan anklagade Ryssland USA och Ukraina ligga bakom ett mordförsök på Putin. Detta sedan två drönare hade skjutits ner över Kreml. Drönarna kan lika väl ha varit ryska och avskjutna i provokativt syfte.
"Mordförsöket" och Putins tal visar båda att det i dagens Ryssland är omöjligt att skilja på lögn och sanning.

Underlag: Wolfgang Hansson










































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar