söndag 4 juni 2023

PUTIN BLIR INTE FRI FRÅN NAVALNYJ


 Rysk säkerhetstjänst har försökt men har misslyckats med att mörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som när han förgiftades med det kemiska stridsmedlet novitjok. Vladimir Putin tänker sig uppenbarligen att spärra in honom på livstid.
I veckan inleddes en ny rättegång som kan ge Navalnyj 30 års påbackning på ett långt fängelsestraff. Anklagelserna innefattar verksamhet för att återupprätta nazismen, skapande av en extremistisk organisation och uppvigling för att få medborgare att bryta mot lagen. Vad åtalspunkterna bygger på är dunkelt. De är närmast regimens nyspråk för motstånd för kriget i Ukraina, kampanjande mot mutkolvar och kritik mot  Putin i största allmänhet. Till detta kan läggas att Navalnyj pekas ut som terroristen bakom ett sprängdåd där en känd militärbloggare dödades.



Märkligt nog påstås Navalnyj ha lyckats begå alla dessa brott under den tid då han mestadels har suttit isolerad på högsäkerhetsanstalten Melechovo. Anklagelseakten är 3828 sidor lång. De "kriminalvårdande" myndigheterna verkar inte sköta övervakningen särskilt effektivt. Beskyllningarna är, precis som tidigare, ett påhitt och ryska domstolar ett dåligt skämt. Sant är däremot att fängelseledningen anstränger sig för att bryta ner Navalnyjs hälsa med hjälp av trakasserier, uteblivna mediciner och absurda extrabestraffningar.
Putins diktatur tål inte en Navalnyj i frihet,  framför allt inte hans avslöjanden om hur korruptionen är det ryska systemets enda fungerande idé. Att han inte tystats för gott som andra dissidenter, kan tyckas ologiskt. Men kalkylen är tydligen att han skall fungera som varnande exempel.
Ukraina attackerades för att dess demokrati inte skulle smitta Ryssland. Men vi får inte glömma Navalnyj. Han visar att hotet även finns på närmare håll.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN.























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar