onsdag 14 juni 2023

STACKARS BARN


 Sedan början av 2000-talet , med ett maximum runt 2015, har Sverige fått ta emot ett mycket stort antal flyktingar, främst från Mellanöstern och en mindre del från Afrika.
Per år har till Sverige anlänt cirka 100 000 personer årligen, invandrare och flyktingar. År 2022 fanns i Sverige över två miljoner personer utrikes födda, cirka 20 % av befolkningen.
 Flyktingströmmen har varit störst från Irak och Syrien. Dessa flyktingar var relativt unga när de kom och efter ankomsten till Sverige bildade många familj och blev så småningom mycket barnrika.
Föräldrarna hade i  många fall genomlevt  krigets fasor i sitt hemland och efter ankomsten hit kunde de ägna sig åt psykisk rehabilitering för egen del. Barnen fick ofta sköta sig själva.
De afrikanska flyktingarna, somalier med flera, var ofta ekonomiska flyktingar som inte flytt på grund av krig utan av fattigdom. I Sverige sökte man försörjning och välstånd. I hemländerna hade barnen av hävd inte ägnats så stor uppmärksamhet och i Sverige blev det likartat. Barnen, ofta många i varje familj, fick klara sig själva. De led ingen kroppslig nöd, det såg svenska myndigheter till.

Sammantaget handlar det om tusentals barn som vuxit upp utan det stöd som en far och en mor kan ge i en normal familj. De fick aldrig lära sig de etiska grundregler som den svenska befolkningen anser självklara, respekt för sina föräldrar och medmänniskor, att försörja sig själv med ett hederligt arbete och att leva ett ärligt liv.
Någon hjälp med skolarbetet fick de som regel inte och studieresultaten blev, mycket  beroende på dåliga språkkunskaper, som regel usla. 
Efter skolan, med dåliga betyg och utan inkomst av ett hederligt arbete, kanske utan bostad och utan en etisk kompass för livet efter skolan, blev många av dessa yngre lättfångade byten för kriminella som behövde springpojkar för sin verksamhet. De lärdes att använda knark för att dämpa den ångest de kunde känna när det handlade om olaglig verksamhet. Från början handlade det kanske om langning av narkotika och vapen, men så småningom var de upplärda för all brottslig verksamhet, inklusive utpressning och mord. Ju modigare de visar sig vara desto mer pengar får de för sina bedrifter. Straffen var låga, olika former av ungdomsvård, men straffen skärptes efterhand och numera kan allt yngre personer räkna med långa fängelsestraff.

Problemet nu är att få stopp på rekryteringen av nya brottsrekryter. Detta blir ett problem för kommande regeringar. Att rekrytera fler poliser är sannerligen inte lösningen. Först måste de poliser vi redan har lära sig att arbeta effektivt. Det kan de tydligen inte.
Vad som behövs nu är ett närmare samarbete mellan alla berörda, föräldrar, skola, sociala myndigheter och polisen. 

Underlag: De äldsta i Sherwoodskogen

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar