tisdag 27 juni 2023

WAGNERBAS BYGGS I BELARUS

 


En bas till Wagnergruppens styrkor håller på att byggas i centrala Belarus, rapporterar ryska oberoende Vertska. När den står färdig kan den ta emot 8 000 soldater.
Basen, som enligt tidningens uppgifter kommer vara 24 000 kvadratmeter stor, byggs i närheten av Asipovity, omkring 20 mil från den ukrainska gränsen.

Uppgifterna kom på måndagseftermiddagen efter att såväl Putin som Wagnerledaren Prigozjin bröt tystnaden efter lördagens uppror. I ett tal meddelade Putin att de Wagnersoldater som inte ville skriva avtal med den ryska militären ska välkomnas till landets nära allierade Belarus.

-- Jag tackar de soldater som förhindrade blodspillan, som stannade innan den avgörande gränsen hade passerats. Nu har ni ett val: fortsätt tjäna Ryssland och skriv ett avtal med försvarsdepartementet eller återvänd till era familjer. De som vill kommer kunna åka till Belarus. Jag kommer att hålla mitt löfte, sade Putin i sitt tal, enligt The Telegraph.

                                                           Jevgenij Prigozjin

När Prignozjin aviserade "marschen mot Moskva" på lördagen hävdade han att han hade 25 000 soldater till förfogande och att ytterligare 25 000 var "redo att dö" för privatarméns sak. Antalet var troligtvis kraftigt överdrivet, liksom flera andra påståenden som Prigozjin tidigare kommit med,
rapporterar The Telegraph. Troligtvis deltog runt 8 000 soldater i upproret, uppger en anonym underrättelsekälla till tidningen.

Lika många soldater ska kunna hålla till på den planerade militärbasen Asipovitjy, rapporterar ryska oberoende Vertska. När den är tänkt att stå klar framgår inte av uppgifterna.

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver i en analys att basen inte utgör något direkt hot mot Ukraina. Om syftet med bygget hade varit att utföra nya attacker från Belarus mot Ukraina hade en bas i någon av regionerna Brest eller Gomel varit mer logisk, skriver tankesmedjan.

Kreml har tidigare sagt att Wagnerledaren kommer att "flyttas" till Belarus. När Prigozjin uttalade sig på måndagen sade han ingenting om var han befann sig och inte heller belarusiska myndigheter har velat kommentera om Wagnerledaren är i landet.

Underlag: Alfons Westerberg, DN.

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar