onsdag 21 februari 2024

DJUREN I ÖSTERSJÖN HAR BLIVIT FLER MEN MAGRARE


 
 Magrare torskar, sillgrisslor och sälar. Slöa och rödfläckiga laxar. Flera av Östersjöns stora djur pressas av ohälsa och nya miljögifter, enligt en ny rapport. Men för flera arter går det ganska bra  -  och för en är utvecklingen rena framgångssagan.

Trots att de lever i ett av världens mest förorenade hav - övergött, syrefattigt och utsatt för miljögifter - så går det hyfsat bra för flera av de större arterna i Östersjön.
Det visar den nya rapporten från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet som sammanställt den senaste forskningen och data från miljöövervakning rörande nio av Östersjöns stora däggdjur, sjöfåglar och fiskar.


Både gråsäl och vikare har numera stabila populationer efter att det tidigare sett dystert ut, särskilt i Gävlebukten. Samtidigt ser allt långtifrån ljust ut. En tydlig trend, enligt rapporten, är att många av arterna i Östersjön blivit allt magrare - däribland gråsälen, sillgrisslan, torsken och sillen/strömmingen.


Varför vet inte forskarna säkert. När det gäller torsk och sill finns misstankar om brist på föda, men det tror inte Henrik Svedäng, forskare i marinekologi vid Stockholms universitet.
--Jag tycker inte vi har någon bra förklaring i dag, säger han. Men en trolig hypotes enligt Svedäng, är att algblomningen har ett finger med i spelet. En ökad mängd blågrönalger kan rubba näringskedjan och göra födan mer näringsfattig för torsk och sill. Att bestånden av båda fiskarterna är på kritiskt låga nivåer beror mycket på överfiske enligt rapporten. Men även att de blivit spinkigare oroar forskarna.


                                          Tronskifte i Östersjön - storspiggen tar över..


- Torsken har blivit skörare och sjukare, och den lever inte lika länge, säger Henrik Svedäng.
Andra hot mot flera arter som lyfts fram i rapporten är -det allt varmare vattnet, liksom nya typer av miljögifter.
Trots de nya hoten från nya gifter kan utvecklingen för havsörnen beskrivas som en framgångssaga: På 70-talet fanns runt 70 par längs kusterna, de flesta sterila på grund av miljögifterna. Nu svävar gott om havsörn över svenska vatten. 1200 par häckade i fjol varav merparten i havsmiljö.


Att trenden vände och överlevnaden ökade berodde mycket på att volontärer gav örnarna giftfri mat.

Underlag: Hanna Odelfors/TT




































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar