söndag 11 februari 2024

HAVEN UTFISKAS


 SPÖKFLOTTOR STÅR FÖR 75 PROCENT AV INDUSTRIFISKET
Majoriteten av det globala industrifisket sker i det fördolda med hjälp av spökfartyg.
Det utbredda fulfisket har upptäckts med hjälp av AI. "Haven är fortfarande Vilda Västern", framgår av en ny utredning från Global Fishing Watch. Med hjälp av satellitbilder och artificiell intelligens (AI) har forskare upptäckt att en klar majoritet av världens industrifiske sker i det fördolda. Omkring 75 procent av fisket bedrivs av fartyg som inte går att spåra.
För att spåra fartyg i dag används radar och AIS (Automatiskt identifieringssystem). AIS kan till skillnad från radar visa fartygets namn, dess storlek, fart och kurs.
Men fartyg som saknar radar och AIS eller har systemen avslagna går inte att spåra eller identifiera och kallas därför spökfartyg.
Enligt regler från FN:s Internationella sjöfartsorganisation ska större fartyg gå att spåra genom AIS. När fartyg inte kan spåras finns farhågor för att de används för olagliga eller oreglerade verksamheter, något som den här studien visade att många ägnade sig åt.


Vad får fisket med spökfartyg för konsekvenser? Bland annat blir det svårt att mäta fiskets påverkan på klimatet och skydda den marina mångfalden, marina ekosystem och överfiske, när man fiskar så snabbt att arten inte hinner föröka sig.
   - Vi fångar redan så mycket fisk vi möjligen kan fånga, säger en av  studiens författare David Kroodsma till Financial Times och tillägger:  Fiskbeståndet är också avgörande för global livsmedelssäkerhet. Han jämför bevakningen av  industrier på land med den på haven. Medan exempelvis avskogningen mäts regelbundet finns ingen omfattande överblick över hur haven utnyttjas . Något som Kroodsma menar kan leda till att regeringar och organisationer famlar i mörker i de här frågorna. Havet är fortfarande Vilda Västern säger han.
En stor del av tjuvfisket sker i Asien, som stod för 67 procent, följt av Europa med 12 och Afrika och Nordamerika med 7 procent vardera. Sist kom Australien med 2 procent. Det illegala fisket tros vara allra värst i området väster om Koreahalvön.
Dessa siffror visar på en stor diskrepans mellan studien och data från AIS, som endast visar spårade fartyg. Följer man de spårade fartygen framstår Europa och Asien med relativt samma fiskaraktivitet. Men enligt studien dominerar Asien det globala industrifisket genom en stor flotta av spökskepp. 
Studien från Global Fishing Watch, där sökjätten Google är med som grundare, publicerades förra torsdagen i tidningen Nature. För att kartlägga industriella fartygsaktiviteter har de kombinerat GPS-data med satellitbilder och AI. Detta förbättrar i hög grad möjligheterna att följa upp fartygstrafiken på världshaven och spåra alla dessa spökfartyg.

Underlag: Klara Matsdotter, SvD.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar