måndag 5 februari 2024

SVENSKA SJÖRÖVARE

                                                     Gathenhielms hus i Göteborg

Alla sjörövare blev inte jagade, infångade och dödsdömda. Den avsatte unionskungen Erik av Pommern drev sjöröveri från Gotland i tio år, innan han gav upp och seglade hem till  Pommern. Gustav Vasas dotter Cecilia, skandalprinsessan, förlorade i ett skede sina områden i Tyskland, så hon försörjde sig på sjöröveri i Östersjön och under 1700-talet, då den svenska flottan var ganska liten, utökades den med hjälp av Karl XII:s egna kapare.


De mest framgångsrika adlades, blev mycket förmögna och utnämndes till officerare i kungliga flottan. De var Karl XII:s egna kapare med rätt att under det stora Nordiska kriget angripa framför allt danska och ryska handelsfartyg.
Den mest berömde av kungens kapare var Onsala-pojken Lars Gathe och hans bror Christian. Bröderna var så framgångsrika att de som unga män adlades under namnet Gathenhielm. Lars Gathenhielms vackra trähus byggt i karolinsk stil finns kvar i Majorna i Göteborg där han blev en av stadens rikaste borgare med en stor del av gamla hamnen som personlig förläning. "Lasse i Gatan" som han kallades, fick reparera sina fartyg i kronans varv och hämta vad han behövde ur kronans förråd. Hans armada blev större och större, till slut kommenderade han en flotta på 27 fregatter och kryssare som totalt kapade över 80 fientliga skepp. De kapade fartygen fördes till svenska hamnar där de sattes i kronans tjänst.
 
Då Lars Gathenhielm var 27 år utnämndes han till kommendör av hela svenska kaparflottan med fullmakt att beordra andra kaparskepp att följa hans instruktioner.


Han blev alltså ett slags kaparamiral. Dessvärre avled han något år senare, men verksamheten fortsattes under hans unga hustrus och broderns ledning. Gathenhielms son valde ett lugnare liv. Han blev uppfinnare och ämbetsman. Hans viktigaste uppfinning var en lampa som kunde lysa under vattnet.
I dag är Gathenhielms hus ett av Göteborgs äldst bevarade trähus och kommunalt kulturcentrum. Adelsätten Gathenhielm dog ut på svärdssidan redan 1768, och på kvinnosidan - spinnsidan - fjorton år senare.

Underlag: Herman Lindqvist






































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar