måndag 15 juli 2024

KUNGLIGA SOMMARLOV


 Sofieros slott utanför Helsingborg

 I generationer har de kungliga familjerna i Sverige tillbringat delar av sommaren på ungefär samma sätt. Det handlar om avkoppling på landet med familjen. Dagar med bad och fiske, lekar och utfärder. Allt detta är självklart för de flesta av oss i dag, men traditionen är bara knappt hundra år gammal och kom till Sverige med familjen Bernadotte. Först var  kronprins Oscar (Oscar I) och hans familj; kronprinsessan Josefina och barnen Karl (Karl XV), Gustaf (Sångarprinsen), Oscar (Oscar II), Eugènie och August. Kronprinsens familj var den första som tillbringade somrarna i avskildhet på "landet". Tidigare hade kungafamiljen inget privat "sommarlov". Hoven flyttade under sommarmånaderna ut till Drottningholm och Gripsholm och där fortsatte hovlivet, som under vintern, fast i litet tunnare kläder med många konserter, fester och teaterföreställningar utomhus. Det var ingen betoning på barnen.

Kronprins Oscar fick Tullgarns slott i Södermanland och det blev Sveriges första kungliga "sommarnöje". Tullgarn har anor från 1500-talet. Nuvarande slott vid kusten uppfördes av Magnus Gabriel de la Gardie och stod klart 1777 med det utseende det har i dag. 

 

Barnen fiskade, slottet låg vid kusten. Drottningen och prinsessan Egènie och några hovdamer deltog ibland på höängen, kungen själv körde höskrindan. På kvällarna var det alltid underhållning av något slag. Barnen uppförde små pjäser. De utgav också en daglig "tidning" som byggde på dagens händelser.

Tullgarn blev det första "sommarnöjet". Därefter blev det Sofiero i Skåne, som sonsonen Gustav (VI) Adolf, hustrun Margareta  och den stora barnaskaran,  Gustav Adolf, Sigvard, Bertil och Carl Johan, fått ärva. Det blev somrar fyllda av lek,  tävlingar och underhållning som  barnen stod för, men som perfektionisten Gustav Adolf anordnade. Långt in på 1930-talet fanns där ingen elektricitet och badrummet fick bara disponeras av kronprinsparet och deras gäster. Numera är slottet restaurerat och modernt och besöks årligen av tiotusentals turister. Slottet ägs i dag genom testamentering av Helsingborgs stad.

Nästa sommarslott blev Solliden. Slottet uppfördes 1906 som sommarbostad för drottning Victoria, vars relationer med maken Gustav V var relativt djupfrysta vid den här tiden. Däremot hade hon goda relationer med sin livmedikus på Capri Axel Munthe. Det sägs att inspirationen till Solliden kommer från Munthes San Michel på Capri. Munthe var också behjälplig vid färdigställlandet av Solliden. Arkitekt var Torsten Grut, arkitekten  bakom Stockholms olympiastadion.
Kungaparet med barn tycks finna sig väl tillrätta på Solliden. Särskilt gäller detta kronprinsessan Victoria, som älskas av ölänningarna.

Texter Herman Lindqvist, fakta Wikipedia.


 
marnöjet". Sedan blev det Sofiero i Skåne, som sonsonen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar