tisdag 23 juli 2024

TRÖTTNAR EUROPA VINNER PUTIN


 OM VÄST TRÖTTAR SÅ VINNER PUTIN
Sedan i maj i år heter Rysslands försvarsminister Andrej Belousov. Han är ekonom och saknar militär bakgrund. Men som Rysslandsexperten och journalisten Andrei Kolesnikov konstaterar i Foreign Affairs (10/7) är valet begripligt: Rysslands militära utgifter är nu uppe på en sådan nivå att de utgör sin egen ekonomi.
Under det senaste decenniet, och  framför allt sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina, har Ryssland allt snabbare lämnat bakom sig den marknadsekonomi som landet försökte bygga upp efter Sovjetunionens fall.
Enligt vissa uppskattningar utgör militärutgifterna nu en tredjedel av statsbudgeten. För att klara de här utgifterna behöver den ryska ekonomin hela tiden läggas om, konstaterar Kolesnikov. Allt fler företag nationaliseras, rätten till privat ägamde utarmas, och fler och fler områden inom ekonomin detaljregleras och behöver utformas för det övergripande målet: militär framgång.

                                              Andrei Belousov
 Den nya försvarsministern Belousov, som har i uppgift att ro det här i land, litar benhårt på förmågan att planera ekonomi och att statlig intervenering kan lösa kriser. Och de som har kunnat säga emot honom har förlorat sina positioner. På Moskvas universitet har inte bara ledningen utan också liberalt sinnade ekonomiforskare blivit utrensade.
Rädslan för kritik säger en hel del om vilka risker den ryska ledningen tar. Just nu sätts hoppet till en centralstyrd ekonomi med militären i fokus - precis vad som ledde till Sovjetunionens fall, slår Koslesnikov fast . USA:s och EU:s sanktioner har inte fått den ryska ekonomin att kollapsa, tvärtemot vad som var förhoppningen. Men vad som har drivit den ryska tillväxten senare år är övergången till en krigsekonomi. Det har redan satt tryck på statens finanser och lett till inflation, i längden urholkar det vanliga ryssars levnadsstandard och stödet för Putins "speciella militäroperation" som hans regim. Så planerar han inte heller för ett långt krig. Förhoppningen står till att väst ska tröttna, inte stå stadigt bakom Ukraina. Helst ska Donald Trump vinna presidentvalet i höst, USA pressa fram förhandlingar och Kiev tvingas böja sig för Kremls viktigaste krav.
Vem har tiden på sin sida? Det har sedan Ukraina stod emot den första ryska offensiven i mars 2022 varit den stora frågan.
Och det är klart, om väst inte orkar längre än till årsskiftet så är det Putin. Men om väst har mer kraft än så är det för den ryske diktatorn klockan tickar.

Underlag: Ledare DN 21 juli 2024.





































                                  





Den nya försvarsministern Belousov har till uppgift att ro det här i land, litar benhårt på förmågan att 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar