Gustav III var kronprins och bara sexton år gammal då han i mars månad 1692 av dåtidens politiker fick höra beslutet att den unge prinsen måste tas ut ur den gyllene bubbla han levde i för att möta den svenska verkligheten.
Några månader senare sänds han därför iväg med ett stort följe till Dalarna och Bergslagen.
Uppvaktningen medförde allt ifrån en egen säng till en kock som hette Venus.
Mötet med verkligheten blev en svår chock för den unge Gustav. I ett brev till sin några år yngre bror Karl skrev han: " I Stockholm där man lever i överflöd kan man inte göra sig en föreställning om hur folk i Avesta, Stensund oc h åtskilliga andra platser har det. Hela familjer avskedade från det arbete som sysselsatte dem. Åldringar på åtti år som inte kan få sitt levebröd är dömda att bokstavligen dö av hunger. Döm, min käre bror, om det hemska skådespel det var för mig att se dessa fatti ga, olyckliga människor flockas omkring mig, bönfallande att hjälpa dem i deras misär. När jag gav dem lite pengar svarade de att det skulle hålla dem vd liv åtta dagar till. Si i vilket läge de mest blomstrande landskapen i landet befinner sig i."
Den tonårige Gustav riktade sin ilska mot politikerna. Regeringen som borde lägga bot på denna misär känner ej till deras belägenhet eller vill inte tro vad landshövdingarna säger om detta och om dessa fattiga, olyckliga människor därute på gatan utan hopp om hjälp. Det var på den här resan som den väl utspridda vandringssägnen kommer som sedan detta berättats om nästan alla våra kungar: Det var dalmasen som sa till kronprinsen---"Här i Dalarna säger vi Du till alla utom till dig och far din,"
Gustav kunde nu närvara vid riksrådets möten, men han hade inte rösträtt. Han hade goda kunskaper i historia och svensk statskunskap, konst, teater och litteratur ,men vaga insikter i naturvetenskapen och nästa inga alls i juridik och nationalekonomi.
Tio år efter sitt möte med den krassa verkligheten tog Gustav själv den politiska makten och genomförde reformer för bönder och medelklassen. Då blev det lite bättre i Dalarna.
Underlag: Herman Lindqvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar