Kirkholn ligger strax utanför Riga i dagens Lettland. Vid slaget 1605 stupade 9000 svenska och finska soldater i en drabbning mot 3000 polska ryttare, på den tiden ansedda som världens främsta kavalleri, "de bevingade husarerna".
Det var ett dunderfiasko för Karl IX, ett nederlag som de moderna historieskrivarna gärna hoppar över. För sexton år senare intog svenskarna Riga, som blev dåtida Sveriges största stad. Den över åttio år långa svenska ockupationen kallas än i dag i lettisk historieskrivning, för "den goda svenska tiden".
För en tid sedan genomförde några officerare från Svea Livgarde i Stockholm en resa till Kirkhplm för att under värdiga former lägga kransar vid monumentet på platsen för slaget. Först för de svenska sedan för de polska stupade .
I domkyrkan i Riga finns en rtor kyrkmålning som visar när Gustaf II Adolf intog iiga 1621. Han välkomnades av stadens styrande. Ryktet om den svenske kungen hade tydligen föregått honom .Att den svenska ockupationen framstår som "den goda tiden" i lettiska skrifter från den tiden kan förstås om man betänker de ockupationer och våldsamma attacker som letterna senare fick utstå från Tsarrysslands bolsjeviker, Hitlers arméer och senare den långa, hårda kommunisttiden under Sovjet. Tiotusentals letter mördades eller deporterades.
På de flesta sätt sätt kunde den svenska ockupationen ha varit bättre än de andras.
Letterna fick sitt första universitet i Dorpat, de fick sin första bibelöversättning, folkskolor började planeras på landsbygden, rättsväsendet reformerades.
Det finns mycket att peka på. Än i dag heter "skola" också skola på lettiska. Dessutom hade kung Karl XI genomfört en omfattande reduktion av gods under 1580-talet, vilket avsevärt försvagade den tyska adelns ställning och förbättrade böndernas livsvillkor.. Men de svenska herrar som förlänades stora gods skriver till släktingar om hur skönt det är att kunna styra och ställa som man vill utan att behöva riskera de svenska böndernas ilska. Många miste därför sina förläningar.
I Rigas äldre delar finns än i dag många svenskminnen kvar, goda krogar med bra mat, många rustika byggnader i svensk stil. Glöm inte att besöka Ockupationsmuséet, en skakande lektion i detta folks upplevelser, om hur man förtryckts men återuppväckts som en modern, demokratisk stat, medlem i EU och Nato.
Underlag: Herman Lindqvist
s
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar